fbpx
Skip to main content
novac

POČINJE! DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE ZA STOLARIJU: Konkursi kreću - evo šta je potrebno od dokumenata i ko može da se prijavi

Foto: SD/ilustracija
Interesovanje građana je veliko

Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju, neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni. U nekim gradovima već se startovalo, a važno je da će građani imati 21 dan da se prijave. Šta je potrebno od dokumenata i ko ima pravo na te subvencije?

"Mostovi nas spajaju, a putevi vode u bolju budućnost" Povezivanje Srbije sa najlepšim delom Dunava! (VIDEO)

"Mostovi nas spajaju, a putevi vode u bolju budućnost" Povezivanje Srbije sa najlepšim delom Dunava! (VIDEO)

SPECIJALNO ISPRAVLJANJE: Kina kažnjava one koji preko interneta kritikuju njenu ekonomiju

SPECIJALNO ISPRAVLJANJE: Kina kažnjava one koji preko interneta kritikuju njenu ekonomiju

RAST PROBIJA PLAFON - SRBIJA EKONOMSKA SILA! Pogledajte koliki je realni skok BDP-a naše zemlje

RAST PROBIJA PLAFON - SRBIJA EKONOMSKA SILA! Pogledajte koliki je realni skok BDP-a naše zemlje

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces, piše RTS.

- Preporuka Ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu - naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

stolarija
Foto: Shutterstock

Prema ranijoj računici za prosečan stan od 50 kvadrata stolarija bi koštala oko 860 evra, a država bi subvencionisala 430.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

- Kopija poslednjeg računa za električnuenergiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti, korak je i najvažniji – predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvodi radove na energetskoj sanaciji -dodao je Macura.

PVC prozor
PVC prozor
Foto: Profimedia/ilustracija

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira –potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd