fbpx
Skip to main content
radnici, 1. maj

DRŽAVNI POSAO I DALJE NA CENI: Plate veće nego u privatnom sektoru, a neki zaposleni imaju veća primanja od 80.000

Foto: Profimedia/ilustracija
Oko pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru dobiće povećanje plata od 1. januara naredne godine.

Rast, kako je najavljeno biće manji nego prošle godine, kada je povećanje iznosilo od 8 do 15 odsto, ali je izvesno da svaki radnik može očekivati povišicu u proseku od oko nekoliko hiljada dinara.

VELIKI TESLIN VLASNIK SIGURAN U SVOJU PROCENU! "Ako nastave da rade ovako, uskoro će vredeti 2 biliona dolara"

VELIKI TESLIN VLASNIK SIGURAN U SVOJU PROCENU! "Ako nastave da rade ovako, uskoro će vredeti 2 biliona dolara"

RUSI IZVEZLI 1.300 RESPIRATORA: Najveći uvoznik Srbija

RUSI IZVEZLI 1.300 RESPIRATORA: Najveći uvoznik Srbija

IZVOZ IZ SRBIJE DOSTIGAO PRETKRIZNI NIVO: Od sledeće godine očekuje se privredni rast od šest odsto

IZVOZ IZ SRBIJE DOSTIGAO PRETKRIZNI NIVO: Od sledeće godine očekuje se privredni rast od šest odsto

Istraživanje o tome koliko zarađuju zaposleni u javnom sektoru i kako su se određivale "državne plate" u proteklom periodu dovelo je do zaključka da su one i dalje značajno veće od prosečne zarade u zemlji koja uključuje i privatni sektor i koja iznosi oko 60.000 dinara.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara. Toliko otprilike iznosi i sada jer u međuvremenu nije bilo značajnijih promena.

U administraciji (na svim nivoima) istovremeno je se zarađivalo 69.940 dinara, u obrazovanju i kulturi 64.050 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 66.356 dinara.

Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za osam do 12 odsto, odnosno za 5.000 do skoro 10.000 dinara.

Prosečna plata u javnim preduzećima iznosila je javna državna 81.107 dinara, a u javnim lokalnim 59.663.

Novčanik
Foto: Profimedia

Kako se određuju plate u javnom sektoru?

Do aprila 2012. plate zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava obaveznog socijalnog osiguranja usklađivale su se sa stopom rasta potrošačkih cena. A zatim slede promene.

Od oktobra 2012. do aprila 2014. plate su uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

Posle toga uvedeno je posebno fiskalno pravilo koje nalaže svođenje rashoda za plate na održiv nivo, tako da se teži tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u bude do sedam odsto BDP-a, te da se plate mogu povećavati u godini u kojoj se na osnovu odgovarajućih planskih dokumenata nadležnih organa očekuje, odnosno procenjuje da će učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u biti do sedam odsto, i to najviše dva puta godišnje.

Međutim, s obzirom na to da su u prethodnom periodu mere sprovedene fiskalne konsolidacije dale bolje rezultate od očekivanih, od 2016. do 2020. plate zaposlenih su se povećavale u skladu s bilansnim mogućnostima budžeta svih nivoa vlasti, odnosno s raspoloživim fiskalnim prostorom, u fiksnim procentima, po sektorima.

Pojedinačne osnovice za obračun i isplatu plata utvrđuju se zakonom o budžetu. Takođe, osnovice za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnim preduzećima utvrđuju se kolektivnim ugovorom.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd