fbpx
Skip to main content
Predškolska nastava za 46 dece iz društveno osetljivih grupa

Projekat Vlade Srbije i opštine Velika Plana: Predškolska nastava za 46 dece iz društveno osetljivih grupa

Foto: Dušan Marić
Pored ministarstva, u projektu pod nazivom Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje učestvuju Crveni krst

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojilo je 5.200.000 dinara za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece iz takozvanih osetljivih društvenih grupa u opštini Velika Plana.

VELIKI USPESI SRBIJE I U DOBA KORONE: Najniža stopa nezaposlenosti i najviši rast BDP-a u Evropi

VELIKI USPESI SRBIJE I U DOBA KORONE: Najniža stopa nezaposlenosti i najviši rast BDP-a u Evropi

AZIJSKA DRŽAVA ZAINTERESOVANA ZA SARADNJU SA SRBIJOM: Žele da plasiraju naše žitarice i meso?

AZIJSKA DRŽAVA ZAINTERESOVANA ZA SARADNJU SA SRBIJOM: Žele da plasiraju naše žitarice i meso?

STAN ZA DŽABAKA: Kod komšija cene nekretnina drastično opale, kvadrat u centru od 600 EVRA

STAN ZA DŽABAKA: Kod komšija cene nekretnina drastično opale, kvadrat u centru od 600 EVRA

- Obuhvaćena su romska deca, deca iz hraniteljskih porodica, deca koja su invalidi ili imaju smetnje u razvoju, kao što je govorna mana i slično - kaže Sonja Pavlović, jedan od rukovodilaca projekta.

Pored ministarstva, u projektu pod nazivom Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje učestvuju Crveni krst, predškolska ustanova "Dečije carstvo" i opština, koja je na ime učešća izdvojila 253.440 dinara.

- Uspeli smo da okupimo 46 dece, starosti od tri do pet i po godina i da za njih organizujemo predškolsku nastavu. Zahvaljujući dobijenim sredstvima, za rad sa decom angažovali smo jednog defektologa logopeda i jednu vaspitačicu - objašnjava Pavlovićeva.

Deca su podeljena u dve vaspitne grupe, jednu u Velikoj Plani, drugu u Miloševcu, selu u kojem se nalazi sedište centra za porodični smeštaj napuštene dece.

- Rad sa decom organizovan je u našim prostorijama i traje po tri sata. S obzirom da se nastava odvija na dva odvojena mesta i u popodnevnim časovima, za rad sa decom angažovali smo i naše vaspitače. U pitanju je lep i human projekat - kaže Marija Starčević, direktor vrtića.

Sonja Pavlović ističe da je zbog zaštitnih mera radi sprečavanja širenja epidemije korone nastava trenutno ograničena na 24 dece.

- Međutim, sva deca ostaju u projektu. I čim to epidemiološka situacija dozvoli, ponovo ćemo ih sve uključiti u nastavu. Sve sa ciljem da što više pomognemo deci i njihovim roditeljima, da im pomognemo da se kad pođu u školu lakše uklope u kolektiv. Da steknu lepe navike i u ponašanju i u učenju. I sutra postanu korisni članovi našeg društva.

Projekat se finansira sredstvima koje je država dobila zajmom od Svetske banke, trajaće do novembra 2023. godine a osim Velike Plane sprovodi se u još 33 opštine.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd