fbpx
Skip to main content
RTB Bor

Dve kompanije ispunile uslove: U trci za RTB Bor kineska i ruska firma

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su ponude dostavile tri kompanije

Tenderska komisija je danas otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaju uslove za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, a to su kineska Ziđin i ruska U gold, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar energetike očekuje da će, nakon evaluacije ponuda, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški paratner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme od početka 2019.

On je rekao novinarima da je komisija izvršila uvid o ispunjenosti uslova tri pristigle ponude i da je ponuda kanadske kompanije Dajmond filds nije ispunila neophodne uslove, iz razloga što ta ponuda u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena banarskom garancijom.

- Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda. Očekujem da ćemo od 1. januar imati stateškog partnera koji će operativno prezueti upravljanje odnosno menadžment RTB Bora - rekao je Antić.

Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su ponude dostavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor 20. avgusta je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude.

Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

aleksandar antić
Foto: Srbija Danas

Među njima su su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna domaća privrednika Milana Popović koji se godinama bavi bakrom.

Kinezi su često spominjani kao najozbiljniji kandidati za strateško partnerstvo u RTB - u Bor, a učešće na tenderu je velike kineske kompanije je ranije potvrdio i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Ðu dilidžens".

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara.

Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ranije premijerka Ana Brnabić.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i / ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor. 

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak ped odsto.

Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP - u zemlje 0,8 odsto.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd