fbpx
Skip to main content
banka

EBRD u 2018. uložio projekte u Srbiji 395 miliona evra

Foto: Profimedia
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je u 2018. godini 395 miliona evra za 18 novih projekata u Srbiji, čime njene ukupne investicije u Srbiji od 2001. sada premašuju pet milijardi evra, saopšteno je danas iz te banke.

 - Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška regionalnom širenju srpskih kompanija, veća povezanost u regionu i podrška zelenoj ekonomiji ostaju glavni prioriteti za ulaganja Banke u Srbiji - poručuju iz EBRD-a.

U cilju podsticanja privatnog sektora, kako preciziraju, banka je usmerila sredstva u vrednosti od blizu 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama, što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća. 

Svetske berze porasle na "krilima" snažnih rezultata banaka

EBRD podseća da je tokom 2018. za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao značajna privatna sredstva za finansiranje obimne modernizacije aerodroma "Nikola Tesla“, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu. 

Nastavljena je podrška poboljšanju saobraćajnih veza u Srbiji kroz kredit za ''Srbija Voz'' od dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu", navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a ističu da su lani nastavili da pružaju podršku rastu srpskih kompanija, napominjući da su odobrili sredstva u iznosu od 10 miliona evra domaćem proizvođaču nameštaja "Formi Ideale“, kao i 25 miliona evra vodećoj poljoprivrednoj kompaniji, MK Grupi.

evropska banka
Foto: Profimedia

U cilju daljeg podsticanja zelene ekonomije u Srbiji, EBRD je realizovao prošle godine i program "Zeleni inovacioni vaučeri", kojim se stimuliše kapacitet srpskih kompanija za uvođenje inovacija na polju zelenih tehnologija i resursne efikasnosti. 

U prvoj godini ovog programa EBRD je vaučerima u ukupnoj vrednosti od 435.000 evra podržao 29 projekta, a realizaciju tog programa će nastaviti i u 2019.

Uz podršku Evropske unije i Energetske zajednice, u Srbiji je prošle godine pokrenut program "Kreditna linija za zelenu ekonomiju“, u koji je uključena EBRD, a koji građanima omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju.

Lepe vesti za građane: Ko ima manje od 72.000 RSD - garsonjera za 20 EUR

U sektoru poljoprivrede, EBRD je, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i udruženjem "Žita Srbije“, pomogao Srbiji da ispuni potrebne fitosanitarne uslove za izvoz pšenice u Egipat, koji je najveći svetski uvoznik ove žitarice. 

 - Ovaj uspeh dolazi 30 godina nakon što je Srbija prestala da izvozi pšenicu u Egipat i verovatno će dovesti do većeg prometa žitom, čiji izvoz ima najveću vrednost u sektoru poljoprivrede u Srbiji - ocenjuje EBRD. 

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, u 2018. godini su savetodavne usluge i obuku dobile 63 kompanije iz Srbije kroz EBRD program "Advice for Small Busineš", a još veći broj žena preduzetnica je unapredilo svoje liderske veštine, navodi se u saopštenju.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd