Skip to main content
molitva muslimana

Egipatski veliki muftija proglasio bitkoin NEZAKONITIM prema učenju islama!

Foto: Profimedia
Bitkoin je "haram"!

Zbog neverovatnog rasta kriptovalute- bitkoina, čini se da se religijski lideri osećaju odgovornim za deljenje svojih duhovnih smernica u vezi novog oblika novca. U zvaničnoj fetvi egipatski veliki muftija Šavki Alam proglasio je bitkoin "nezakonitim" prema učenjima islama.

Muftija je rekao da zbog toga što egipatska vlada nije legalizovala virtuelnu valutu, ljudi moraju izbegavati njeno korišćenje jer može biti štetno za društvenu i ekonomsku sigurnost zemlje.

Savetnik Šavki Alama, Magdi Ašour, rekao je da se valuta koristi direktno za finansiranje terorista, objašnjavajući da bi njegove transakcije mogle oštetiti ekonomiju, objavila je publikacija Midl Ist Aj (Middle East Eye).

Sledi žestok obračun: Investitori se upozoravaju na RIZIK ULAGANJA u bitkoin!

Kairo
Foto: Profimedia

- Ona nema postavljena pravila i zato se smatra poništenjem ugovora u islamu, i zbog toga se zabranjuje - dodao je Ašour.

Sličan stav prema bitkoinu ranije je preuzeo saudijski ministar Asim Al-Hakim. On je najavio da je valuta u državi zabranjena jer je "kriptografska forma novca koja je nejasna i daje besmrtnost lopovima".

Pad bitkoina vraća krizu iz 1929. godine? Ruši li se tržište kriptovalute?

Bitkoin
Bitkoin
Foto: Profimedia

- Znamo da su bitkoini ostali anonimni kada se bavite njima, što znači da su to otvorena vrata za pranje novca, novca od droge i zabranjenog novca - rekao je on.

- Muslimani ne bi trebalo da se uključe u takve sumnjive transakcije, samo da bi ostvarili brz profit. To nije islamski koncept - dodao je Hakim.

Bitkoin je vrsta kriptovalute koja funkcioniše na mreži preko skupa kodova; to se razlikuje od tradicionalnog bankarstva jer osoba koja koristi bitkoin može odlučiti da ostane anonimna. Počela je da kruži 2009. i od tada postaje najistaknutija digitalna valuta.

Obilazak oko Ka'be
Foto: Profimedia

Bitkoin gubi iz sata u sat

Od 2014. godine velike kompanije kao što su PejPal, Majkrosoft, Del i PvC počele su da prihvataju bitkoin kao deo svojih transakcija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd