Skip to main content
 • Read more Džordž Soroš Svet

  ATENTAT NA SOROŠA I HILARI?! Bio je spreman da POVUČE OBARAČ, hteo je da OČISTI AMERIKU (FOTO)

 • Read more Sonja Vuksanović, Aca Lukas VIP

  PRIZNAO O POMIRENJU! Lukas se vraća SONJI?! Ispričao sve o najvećoj ljubavi i emocijama PREMA NJOJ!

 • Read more Crnogorska policija Region

  Vođa škaljarskog klana preko TV saznao da mu je otac ubijen: U zatvoru ponavlja OVE očeve reči!

 • Read more ana-korac Zadruga

  UŠLA U ZADRUGU I PROPEVALA! Ana imala s*ks sa OŽENJENIM - Lunu su krivili, a ONA htela da ga RAZVEDE!

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  ZEMLJA SE TRESE: Delije napravile ŽURKU na Tviteru, Budućnost ima novi NADIMAK, a ova PESMA zapalia je SVE!

 • Read more Zadruga Zadruga

  ALEKSANDRA KONAČNO PROGOVORILA O DEČKU: Iznela ŠOKANTNU intimu, zadrugarke ne mogu da veruju! (VIDEO)

 • Read more KK Budućnost Košarka

  CRNOGORSKI MEDIJI JAVLJAJU: Igrač Budućnosti povređen u sukobu sa navijačima, ne igra večeras

Azerbejdžan

Ekomonija RASTE, a stanovnici ODLAZE: Zašto ljudi napuštaju ekonomski stabilnu zemlju?

Foto: Reuters
Ekonomija Azerbejdžana raste skoro tri odsto godišnje. Vlasti tvrde da stanovništvo oseća ekonomski uspeh države, dok stručnjaci navodne suprotno, i kažu da građani Azerbejdžana zbog nestabilnosti emigriraju u druge zemlje, i to uglavnom u Rusiju.

Prema zvaničnoj statistici, ekonomija Azerbejdžana je u porastu, pa je prema podacima iz januara, BDP zemlje porastao za 2,9 odsto. Generalno, za poslednjih 15 godina ekonomija zemlje je porasla 3,3 puta, saopštio je zamenik predsedavajućeg Odbora za rad i socijalnu politiku, poslanik Rauf Alijev. Prema njegovim rečima, za poslednjih 15 godina, ostali sektori, koji nemaju veze sa naftom, porasli su za 2,8 odsto, industrijska proizvodnja za 2,6 odsto, poljoprivredna proizvodnja za 1,7 odsto, uvoz koji ne uključuje naftu — 4,1 odsto. Devizne rezerve Azerbejdžana povećale su se sa 1,8 milijardi na 46 milijardi dolara.

Rafinerija nafte
Foto: Profimedia

Prema rečima Alijeva, stanovništvo Azerbejdžana u potpunosti oseća ekonomski uspeh zemlje. 

- U zemlji je otvoreno dva miliona novih radnih mesta, plate su se povećale sedam puta, a penzije devet. Stopa nezaposlenosti pala je na pet odsto, a stopa siromaštva sa 49 na 5,4 odsto. U proteklih 15 godina obnovljeno je ili nanovo izgrađeno više od 3.200 škola, 640 medicinskih ustanova, u regionima su osnovana 44 olimpijska centra - izjavio je poslanik i dodao da je uspeh zemlje povezan sa uspešnom politikom koju vodi predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

U zvaničnim medijima njegovo ime se izgovara gotovo uvek sa uzbuđenjem, nazivaju ga „autoritativnim liderom koji voli svoj narod“. Ilham Alijev je predsednik Azerbejdžana od 2003. godine, a na predsedničkim izborima je pobedio već četiri puta. 

500 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE U SRBIJI! Stižu lepe vesti iz Evropske banke za obnovu i razvoj

500 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE U SRBIJI! Stižu lepe vesti iz Evropske banke za obnovu i razvoj

Međutim, opoziciona štampa uspehe zemlje povezuje sa bogatim prirodnim resursima Azerbejdžana.

Državna ekonomija se razvija uglavnom zbog rasta naftnog i gasnog sektora, smatra Andrej Ljušin, zamenik predsednika uprave „Loko banke“. Prema podacima istraživačke grupe „Globar fajerpauer“, Azerbejdžan je među prvih 20 zemalja na svetu po dokazanim rezervama nafte. Istovremeno, Azerbejdžan aktivno povećava izvoz gasa, a od 2020. godine namerava da vrši isporuke u Evropsku uniju putem „Južnog gasnog koridora“. Projekat predviđa izgradnju cevovoda za transport azerbejdžanskog gasa preko Turske u Evropu. Deklarisani obim isporuke iznosi 10 milijardi kubnih metara. Osim toga, šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa isporučivaće se u zapadne delove Turske. Južni gasni koridor obećava Azerbejdžanu prihode u milijardama, izjavio je doktor ekonomskih nauka Elšad Mamedov.

Objavljeni podaci: Koliku štetu budžetu Srbije nanose prištinske takse?

Objavljeni podaci: Koliku štetu budžetu Srbije nanose prištinske takse?

Iako je mogući prihod od projekta dopuna trezora, sa druge strane, to je sumnjiv podsticaj za diverzifikaciju ekonomije. U ovom momentu Azerbejdžan je daleko od takve diverzifikacije, konstatuje analitičar "Alor broker" Aleksej Antonov.

Generalno, za Azerbejdžan su karakteristični isti sistemski problemi kao i za Rusiju — veliki jaz između bogatih i siromašnih, visok nivo društvenog raslojavanja i neuporedivi prihodi radnog stanovništva na selu i u gradu, ističe Antonov.

Prema zvaničnoj statistici, samo 5,4 odsto stanovništva u Azerbejdžanu živi ispod granice siromaštva. Međutim, stručnjaci smatraju da se potencijalno radi o 20 odsto stanovništva, zavisno od toga kako se računa. Na primer, stopa siromaštva od pet odsto može se dobiti statističkim trikovima. Trenutno se siromašni u Azerbejdžanu broje na osnovu minimalnih životnih potreba, a računaju se na osnovu potrošačke korpe, koja se nije menjala 15 godina. Prema rečima Ljušina, stanovništvo u zemlji ne oseća ekonomsku stabilnost.

Američki saveznici KUPUJU RUSKO NAORUŽANJE: I KATAR zainteresovan za S-400

Američki saveznici KUPUJU RUSKO NAORUŽANJE: I KATAR zainteresovan za S-400

U odnosu na ostale gradove ističe se Baku, uzimajući u obzir dotok sredstava iz inostranstva kroz turizam. Ali čak i pozitivna dinamika naftnog i industrijskog sektora nije u mogućnosti da obezbedi veliki broj radnih mesta za stanovnike malih gradova i da reši problem nezaposlenosti. Prema podacima analitičkog centra „Migrejšen polisi institut“, 1,2 miliona građana Azerbejdžana (ukupan broj stanovnika oko 10 miliona) trenutno živi u drugim državama, od kojih 767 hiljada živi u Rusiji.

Prema statistici Banke Rusije za treći kvartal 2018. godine, prošle godine je iz Azerbejdžana u Rusiju izvršen transfer 259 miliona dolara.


 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd