fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

EKONOMSKI RAST SRBIJE ZAVISI OD JEDNE STVARI: Predsednik Vučić ukazao na značaj stabilnosti na Kosmetu i u regionu

Foto: Srbija Danas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je veoma važno da situaciju oko KiM čuvamo stabilnom i mirnom, kao i da situacija u regionu ne izmakne kontroli

Samo na taj način, prema njegovim rečima, možemo da nastavimo ubrzano da se ekonomski razvijamo i dostignemo ove godine stopu rasta BDP-a od sedam odsto.

VUČIĆ RASKRINKAO PLANOVE PRIŠTINE: Nastaviće svoj šou, njih dijalog suštinski ne zanima

VUČIĆ RASKRINKAO PLANOVE PRIŠTINE: Nastaviće svoj šou, njih dijalog suštinski ne zanima

VUČIĆ NAJAVIO KORENITE PROMENE U SNS: U oktobru očekujem važne odluke na skupštini stranke

VUČIĆ NAJAVIO KORENITE PROMENE U SNS: U oktobru očekujem važne odluke na skupštini stranke

LUDILO BEZ GRANICA: Nove pretnje Vučićevoj porodici - na meti brat Andrej, prete mu snajperom (FOTO)

LUDILO BEZ GRANICA: Nove pretnje Vučićevoj porodici - na meti brat Andrej, prete mu snajperom (FOTO)

- Da nemamo problema zapadno od Drine i da naš narod može mirno da živi zapadno od Drine - rekao je Vučić.

Istakao je da će Srbija nastaviti ekonomski da napreduje ukoliko budemo uspeli to sve da sačuvamo, nezavisno da li će nam i kada EU otvarati poglavlja i klastere. Napomenuo je da ni drugima EU ništa od toga ne otvara.

Vučić je naglasio da je, ipak, važnije od toga da ove godine imamo stopu rasta BDP-a između 6,5 i sedam odsto, kao i da se nada da će to biti sedam procenata.

Dodao je da će Srbija ako bude imala stopu rasta od sedam odsto u 2021. imati vrednost BDP-a u ovoj godini veću od 51 milijarde evra.

To znači da smo uspeli od 2014. godine da uvećamo vrednost BDP-a za 40 odsto, što je kao da smo postali članica EU.

- Toliko smo brzo napredovali, a sada idemo i brže od članica EU - naglasio je Vučić.

Govoreći o tome zašto EU ne otvara poglavalj i klastere, kaže da su Makedoniji čak promenili i ime, ali da im još nisu ništa otvorili i da mi nemamo mnogo prava da se žalimo.

Dodao je da mu je samo žao premijerke Ane Brnabić i ministara u vladi koji su se mnogo trudili oko otvaranja poglavlja.

Vučić je kazao da to, ipak, ne bi nazvao zatvaranjem vrata Srbiji od strane EU, jer EU ima svoje probleme - da je javni dug Italije skočio sa 157 na 170 odsto BDP-a, Grčke sa 180 na 240 odsto BDP-a, da je francuski javni dug na oko 120 odsto BDP-a. .

Dodao je da je hrvatski javni dug skočio na 89 odsto BDP-a, Velike Britanije na preko 100 odsto BDP-a, a da je u Crnoj Gori 105,5 odsto BDP-a.

Vučić se prisetio da je kada je postao premijer javni dug Srbije bio 78 odsto BDP-a i da mu je dolazio bivši ministar Lazar Krstić u sedma sati ujutru i da je samo razmišljao kako da spusti nivo javnog durga.

- Sada smo stabilni i čvrsti, imamo odlične javne finansije i odlično smo reagovali sa merama. Imamo velike strane direktne investicije, a 80 odsto imamo pokrivenost našeg uvoza izvozom, i to uglavnom izvozimo u zemlje EU. Možemo da očekujemo povećanje penzije i plata, zahvaljujući dobrom rukovođenju i ljudima koji vredno rade - naglasio je predsednik.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd