Skip to main content
Kolubara

Elektrane i kopovi EPS-a spremni za zimsku sezonu

Foto: PR
Garancija sigurnosti

Na termo blokovima elektrana u Obrenovcu i Kostolcu završeni su remonti, Železnički transport TENT-a spreman je da sa kolubarskih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglja dnevno, u hidroelektranama traju završni radovi i zato u "Elektroprivredi Srbije" najavljuju stabilno snabdevanje i tokom hladnih dana.

"Penzije i plate u javnom sektoru moraju da rastu, penzioneri podneli najveću žrtvu"

Opasno po decu: Povučen keks belgijskog proizvođača

Svi sistemi Elektroprivrede Srbije (EPS) spremni su za predstojeću grejnu i zimsku sezonu, remonti u termoelektranama i hidroelektranama su pri kraju, i na kopovima se proizvode planirane količine uglja. 

- Obezbeđeni su svi preduslovi da EPS stabilno i pouzdano snabdeva električnom energijom svih 3,5 miliona korisnika u Srbiji - istakli su u najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji. 

Remonta sezona u najvećim termoelektrane EPS-a u okviru ogranka TENT uspešno je završena sinhronizacijom na mrežu bloka TENT A5, snage 344 MW. Na svim termokapacitetima ovog ogranka EPS-a obavljeni su, kako je planom i predviđeno, standardni remonti na održavanju kotlova, turbinskih i elektro postrojenja, dok su na blokovima TENT A2 i A6 i TENT B1 uređeni i planirani veći remonti.

Remonti su završeni i u okviru Železničkog transporta, koji je spreman da sa kolubarskih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglja dnevno.

Isporuka uglja iz Rudarskog basena „Kolubara“ za termoelektrane ogranka TENT je na planiranom nivou čime je omogućena stabilna proizvodnja električne energije. Na EPS-ovim kopovima RB "Kolubara" i "Drmno" od početka 2017. godine do 17. septembra proizvedeno je 26,4 miliona tona uglja, što je za oko 400.000 tona uglja više nego u istom periodu 2016. godine. 

U periodu od 1. januara do 17. septembra 2017. godine otkopano je za jedan odsto više uglja nego u istom periodu 2016. godine, kada je proizvedeno oko 26 miliona tona uglja. 

Dobre su prognoze i za poslednji kvartal ove godine. Plan je da termo i hidroelektrane EPS-a u poslednja tri meseca proizvedu 2,5 odsto više od plana, a najveći rast od skoro četiri odsto planiran je u radu termoelektrana. Da nema razloga za strepnje ukazuje i plan da krajem godine na deponijama uglja bude više od 1,5 miliona tona uglja. 

Radnici Elektroprivrede Srbije su u najgorim vremenskim uslovima, i zimskih i letnjim, omogućili da u Srbiji snabdevanje privrede i građana električnom energijom bude stabilno i pouzdano. Upravo zahvaljujući angažovanju zaposlenih u letnjem periodu nadoknađen je i premašen plan proizvodnje u rudarskom sektoru.

Rudarski i termo sektor preuzeli su najveći deo posla i odgovornosti u letnjem periodu u vreme tropskih vrućina kada je, ne samo Srbiju, već i ceo region zahvatila suša i kada su dotoci na Drini i Dunavu bili i 40 odsto manji nego što je uobičajeno za taj period godine.

Stanje akumulacija EPS-a, uprkos izuzetno sušnom letu je na zadovoljavajućem nivou. Očekuje se da se do kraja godine potpuno ispune proizvodni planovi i u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom oko 3,5 miliona EPS-ovih kupaca. 

Garancija za dobre rezultate  

U septembru su završeni i remonti u termo sektoru ogranka "TE-KO Kostolac" i  svih 1.000 megavata kapaciteta za proizvodnju električne energije u termoelektranama  "Kostolac A" i "Kostolac B" spremni su za novu sezonu.

Dobra priprema u prošloj godini omogućila je kostolačkim elektranama da obore proizvodni rekord, a obavljeni radovi i ove godine garantuju dobre rezultate.

Kostolački termokapaciteti su do polovine septembra isporučili oko 4,47 milijardi kilovat-časova električne energije, što je za 6,6 odsto više od plana. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd