Skip to main content
 • Read more Resavska ulica Hronika

  Nakon STRAVIČNIH ubistava u Resavskoj ulici NOVA TRAGEDIJA: Čovek (40) je samo pao, Hitna pomoć MUNJEVITO reagovala

 • Read more Alep Sirija

  OSVETA islamista: Bombardovan Ruski centar za pomirenje u Damasku

 • Read more Maja Nikolić VIP

  MAJA NIKOLIĆ BESNA: Neće mi dati da idem na Evrosong! (VIDEO)

 • Read more beli Beogradski izbori

  Beli raskrinkao Đilasa: Dragane, samo recite, zinulo mi je du*e za tvoje glasove i ja ću povući kandidaturu

 • Read more Uroš Luković Košarka

  ABA ODLUČILA: Bivši igrač Partizana NAJBOLJI u februaru!

 • Read more Policija Hronika

  Obračun u centru Beograda: Nakon žestoke svađe, usledilo je KRVOPROLIĆE

 • Read more FK Partizan Fudbal

  ĐUKIĆEVA GLAVOBOLJA: Ko će igrati u odbrani u revanšu sa Viktorijom?

Kineska berza

Ne žele više obećanja: Firme Evropske unije traže od Kine konkretne akcije u otvaranju tržišta

Foto: Profimedia
"Nedostatak poverenja je stvarno štetan za privlačenje stranih investicija"

Evropske kompanije su umorne od neostvarenih obećanja Kine da će otvoriti svoje tržište, saopštila je danas Privredna komora EU u Pekingu.

"Skyline Belgrade" biće još jedan SIMBOL Beograda (FOTO)

Vesić saopštio: Budžet Beogradskog džez festivala pet puta veći nego pre nekoliko godina

Komora je objavila godišnji izveštaj na 400 strana sa detaljnim regulatornim barijerama koje i dalje otežavaju ulaganja u drugu najveću ekonomiju sveta, prenosi agencija Frans pres.

Evropska preduzeća "trpe zbog nagomilanih zamornih obećanja i litanija uveravanja tokom poslednjih godina koja se nikada nisu u potpunosti materijalizovala", navodi se u izveštaju.

Kina
Foto: Profimedia

Komora je pozvala vladajuću Komunističku partiju da "zameni reči konkretnim akcijama i obezbedi reciprocitet u pristupu svom tržištu", prenosi francuska agencija.

Ograničenja nametnuta stranim investicijama prisiljavaju kompanije iz inostranstva da sarađuju sa domaćim firmama i da često dele s njima bitnu tehnologiju - ukoliko im pristup određenom tržištu nije u potpunosti onemogućen, navodi to privredno udruženje.

Kineske kompanije se ne suočavaju sa takvim ograničenjima na tržištima EU, izjavio je novinarima predsedavajući Komore EU Mats Harborn pre objavljivanja izveštaja.

- Pozivamo sada na poništavanje propisa o stranim ulaganjima - rekao je on, navodeći da oni čine kinesku investicionu klimu složenom, nepredvidljivom i netransparentnom za privlačenje stranog kapitala.

Kina
Foto: Profimedia

- Brojke govore same po sebi: kineske investicije u Evropi porasle su 77 odsto prošle godine, dok su investicije EU u Kinu opale za četvrtinu - kazao je Harborn. U prvom kvartalu 2017. godine, investicije preduzeća iz EU u Kinu su pale za još 23 odsto.

Istraživanje koje je objavila Komora pokazuje da 54 odsto kompanija iz EU koje posluju u Kini smatraju da su tretirane lošije od domaćih kolega.

Harborn je takođe izrazio zabrinutost zbog novog strogog kineskog zakona o sajber bezbednosti, koji od stupanja na snagu 1. juna zahteva od tehnoloških kompanija da, između ostalog, skladište korisničke podatke u zemlji.

Bez veće transparentnosti na kineskoj strani, nejasno sročeni zakoni će verovatno dodatno sprečavati fer konkurenciju i podrivati poverenje, a "nedostatak poverenja je stvarno štetan za privlačenje stranih investicija", zaključio je Harborn.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Light snow
1 Beograd