fbpx
Skip to main content
More u Hrvatskoj

EVO ŠTA VAS OČEKUJE U HRVATSKOJ: Sunce prži, a konobara ni za lek

Foto: Profimedia
Tražim sobaricu", "Traži se konobar u kafiću", "Traži se kuvar", "Tražimo prodavca u trgovini"... Ovakvi i slični natpisi na ugostiteljskim, trgovačkim i drugim objektima vezanim za turizam mogu se usred sezone naći širom hrvatske obale.

Razlog - i ove godine nedostaje radnika u turističkom sektoru, iako se mesecima pre turističke sezone upozoravalo na scenario koji se ponavlja, pogotovo od kada je zemlja ušla u Evropsku uniju.

Sada, kada je potražnja ogromna, nude se bolje plate, smeštaj i uslovi rada. U ugostiteljstvu, na primer, uvek su traženi konobari, natkonobari, kuvari i poslastičari.

SRBIN KOJI JE USPEO U AMERICI: Gojko je krenuo sa jednim koferom i 400 dolara i postao USPEŠAN (FOTO)

BAHATE KAFEDŽIJE U KNEZ MIHAILOVOJ ULICI: Od stolova i stolica građani ne mogu da prođu centrom grada

konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

Žale se i vlasnici i radnici

Ugostitelj Veseljko Veko Orlić s Vira također se našao u nezgodnoj situaciji, ali je uspeo da se snađe. Bili su mu potrebni konobari, kuvari i drugo osoblje za svoj restoran.

No, ističe, za kvalitetan posao treba kvalitetna radna snaga, a ne može reći da je došao do toga - 24 sata dnevno uči poslu i usmerava radnike. Kaže kako su se mnogi mladi i kvalifikovani iselili iz zemlje, tržište ne nudi dovoljno stručne radne snage, pa je i do njih jedva došao.

"Preko poznanstva, preko novina i medija, preko Facebooka, interneta... Preko biroa ne - da taj radnik doista vredi, sada ne bi bio na birou u špicu sezone".

Demir je jedan od konobara u Orlićevom restoranu. Radna snaga, kaže, zavisi o tome kakvu ko ima radnu disciplinu i koliko i kakvog iskustva ima.

"Ja imam iskustva od srednje škole, bio sam u Nemačkoj, bio sam tu na Viru i prošle godine i imam disciplinu. Ako si kvalifikovana radna snaga, onda se lako nađe, ima više posla i komplikovanije je, ali onda to poslodavci cene", kaže Demir.

Plaža
Foto: Profimedia/ilustracija

'Kasno su se setili'

Ipak, Marijanu Lukaču, kuvaru iz Zagreba, na pamet nije palo da ide da radi na Jadran ove sezone. Iako kao kuvar može zaraditi i do 12.000 kuna (blizu 1.600 evra), kaže da su uslovi loši - radi se po 400 i više sati mesečno, bez slobodnog dana, malo se jede i malo spava.

Kada sve zbroji, ne isplati mu se za tih par meseci. Bolje je u Zagrebu, kaže, raditi za manje novaca, ali uz slobodne dane, normalno radno vreme i normalno funkcionisanje.

Plaža
Foto: Profimedia/ilustracija

Mišljenje nije promenio iako zna da su zbog velike potražnje plae i uslovi bolji nego pre. Svi su znali, kaže, da će nedostajati ljudi, ali su se oglušili na upozorenja sezonskih radnika, koji već godinama upozoravaju da su na sezoni uslovi prilično loši. Kasno su se, kaže, setili poboljšati uslove i plate.      

"Setili su se kad je već sezona debelo počela, u sedmom mesecu, i nudili velike plate, ali sada je već kasno."

Hrvatska, kao zemlja s udelom turizma u bruto domaćem proizvodu od gotovo 20 posto, rezultate turističke sezone uvek očekuje s nestrpljenjem. U turizmu je direktno ili indirektno zaposleno 150.000 ljudi.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd