fbpx
Skip to main content
Prodavnica

Evro PADA, cene RASTU: U prethodnih devet meseci poskupeli mleko, kafa, cigarete, ali TO NIJE SVE

Foto: Srbija Danas
Pojeftinili samo hleb i ulje

Dinar je u poslednjih devet meseci značajno ojačao u odnosu na evro, ali to nije nateralo trgovce da spuste niti jednu jedinu cenu, pokazalo je istraživanje Informera! Naprotiv, umesto toga, mnogi artikli su čak poskupeli!

Tri važna ekonomska razloga da penziju provedete u gradu, a ne na selu!

Evo kako da odgovorite ako vas vaše dete iznenadi pitanjem: "Da li smo bogati?"

Iako je evro u februaru bio 124,1 dinar, a danas je 118,6, u tom periodu porasla je cena mleka, deterdženta, kafe, cigareta, benzina... Pojeftinili su samo hleb za oko pet para i litar ulja za manje od dinar (pogledajte tabelu).

Ekonomisti kažu da su za to direktno krivi trgovci koji obavezno povećavaju cene kada dinar slabi, dok kada domaća valuta jača, cenu robe uopšte ne snižavaju. Ipak, kako kažu, ako bi dinar nastavio da jača u narednih šest meseci, i prodavci bi bili primorani da spuste cene.

Prodavnica
Prodavnica
Foto: Srbija Danas

Borba za profit

Gorivo poskupelo

Jačanje dinara nije uticalo značajno ni na cenu goriva u Srbiji, koje je čak i poskupelo u poslednjih mesec dana. Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da jak dinar u odnosu na evro i dolar nije presudan po cenu goriva na pumpama.

- Trend rasta ili pada cene sirove nafte u svetu jeste parametar koji se odražava i na cenovnike na benzinskim pumpama u našoj zemlji. Tako da jačanje ili slabljenje dinara nije presudno za cene goriva na pumpama. Ima tu i mnogo drugih faktora koji diktiraju vrednost naftnih derivata - naglašava Mićović.

Šef odseka za cene u Ministarstvu trgovine Mladen Radović kaže da kada dinar slabi, gotovo uvek poskupljuju namirnice na našem tržištu.

- Suprotno od toga, u situaciji kada domaća valuta jača, trgovci uglavnom ne menjaju cene. Treba da prođe duži vremenski period da bi oni odlučili da robu pojeftine. I zato ne očekujem da će sada u prodavnicama biti snižene cene robe. Tek ako bi ovakva situacija potrajala, onda bismo mogli da pričamo i o eventualnom pojeftinjenju nekih prehrambenih namirnica - navodi Radović.

Tri NAJMOĆNIJE METODE da privučete BOGATSTVO koje želite

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da se na ovom primeru jasno vidi da je bezobrazluk trgovaca beskonačan i da oni isključivo gledaju kako da profitiraju.

- Trgovci se potpuno prave ludi što dinar jača i ne pada im na pamet da snize cene. Ali se uvek sete da poskupe proizvode kada dinar slabi. To pokazuje da je borba za profit jedino što ih zanima. Oni nedostatak od slabijeg prometa uvek nadomeste višim cenama - ističe Papović.

On smatra da se ovaj problem može rešiti jedino ako neki veliki trgovinski lanac u Srbiji odluči da ponudi niže cene robe. Tada će i druge firme morati to isto da urade.

Goran Papović
Goran Papović
Foto: Media Centar

- Ovde nedostaje pravi inspekcijski nadzor koji bi podrazumevao i da se kontroliše na koji način trgovci formiraju cene i kako obavljaju promet. Nadam se da će dolazak "Lidla", koji je poznat po prodaji sopstvenih robnih marki, uzdrmati naše tržište i sniziti cene - kaže Papović.

Rezultati u 2018.

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije objašnjava da je jačanje domaće valute ipak samo trenutno i da ćemo prave rezultate ove situacije imati tek početkom 2018. godine.

- Ono što je sigurno jeste da bolji kurs dinara nije uticao na cene svakodnevnih potrepština i da nije bilo većih oscilacija kada je vrednost potrošačke korpe u pitanju, bar ne u poslednjih godinu dana - kaže Malinović.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd