fbpx
Skip to main content
Evropski parlament

EVROPA PUNA LOPOVA: EU pokrenula 223 istrage zbog zloupotreba i pronevera novca iz njenih fondova

Foto: Profimedia
Agencija za borbu protiv korupcije najviše se bavi prevarama na javim tenderima, carinama, subvencijama i dvostrukim finansiranjem projekata

Agencija EU za borbu protiv korupcije (OLAF) pokrenula je prošle godine 223 istrage zbog raznih zloupotreba, neregularnosti i nenamenskog trošenja novca iz evropskih fondova, prema izveštaju OLAF-a za 2019.

Na vrhu liste članica u kojima OLAF ima najviše posla je Rumunija sa čak 11 otvorenih istraga u prošloj godini, sledi Italija sa devet, dok Grčka, Poljska i Bugarska imaju po sedam OLAF-ovih istraga o sumnjivom trošenju evropskog novca.

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

TOTALNI KOLAPS: Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost "Tesle" pala za 50 milijardi dolara

TOTALNI KOLAPS: Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost "Tesle" pala za 50 milijardi dolara

OD 1. OKTOBRA OBAVEZNA PRIJAVA SVAKOG TURISTE: Počinje sa radom besplatan elektronski sistem za ugostitelje

OD 1. OKTOBRA OBAVEZNA PRIJAVA SVAKOG TURISTE: Počinje sa radom besplatan elektronski sistem za ugostitelje

U Hrvatskoj, OLAF je lani otvorio tri istrage, od kojih je jedna privedena kraju, prenosi portal Index, i dodaje da se prema izveštaju tog tela one odnose na trošenje EU sredstava u vodnoj privredi i prečišćavanju otpadnih voda.

- Prva istraga se odnosi na dva različita ugovora: prvi je potpisan u okviru izgradnje prečistača vode i kanalizacije u jednom gradu na obali, a drugi za izgradnju četiri objekta za prečistač voda, kao i za postavljanje solarnih panela. Vrednost ugovora je oko 40 miliona evra - navodi se u izveštaju, a prenosi Tanjug.

U prvom slučaju je utvrđen sukob interesa između kompanije koja izvodi radove i kompanije koja ih nadzire, koje su vlasnički povezane, a u drugom je detektovano kršenje pravila javne nabavke.

Obe neregularnosti su dovele do OLAF-ove preporuke Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku da zatraži povraćaj 7,25 miliona evra.

Treći slučaj se odnosi na projekat unapređenja vodovoda i kanalizacije u jednom hrvatskom gradu u iznosu od 60 miliona evra, gde su otkrivene neregularnosti kod javnih tendera (ponuđači nisu pravovremeno informisani o svim uslovima konkursa), zbog čega je OLAF izdao administrativne preporuke za usklađivanje postupaka javnih poziva u Hrvatskoj s evropskim pravilima.

Misija OLAF-a je da "detektuje, istraži i deluje na sprečavanju pronevera sredstava iz fondova EU", a najviše se bavi slučajevima poput prevara na javim tenderima, dvostrukim finansiranjem projekata bez znanja finansijera, prevarama koje se tiču subvencija i carinskim prevarama.

Prošle godine, ova agencija je izdala 254 preporuke za postupanje i predložila Evropskoj komisiji da traži povrat 485 miliona evra, za koje OLAF smatra da su nenamenski potrošeni ili pronevereni.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd