fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

EVROPA UVODI NOVA PRAVILA? Da li će minimalac biti jednak u Hrvatskoj, Nemačkoj i Bugarskoj?

Foto: Profimedia
Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plata mora biti iznad granice siromaštva

Krenulo je sa Uberom, a danas se sve više biznisa želi pretvoriti u platforme i zato EU planira da uvede minimalnu platu na nivou Unije.

Zastupnici Evropskog parlamenta traže da se za zaposlene raznorodnih onlajn platformi propišu minimalna plata i minimalni radni uslovi, te da im se omogući da bolje balansiraju između poslovnog i privatnog života.

- Evropska unija jedna je od najbogatijih regija u svetu, ali 95 miliona Evropljana živi na rubu siromaštva - rekla je Ozlem Demirel, zastupnica Ujedinjene evropske levice/Nordijske zelene levice.

JOŠ JEDNA KOMPANIJA NIJE NA ODMET: Ilon Mask gradi novu fabriku u Teksasu

JOŠ JEDNA KOMPANIJA NIJE NA ODMET: Ilon Mask gradi novu fabriku u Teksasu

VREDNOST STANOVA NA JUGU POLETELA: U Nišu cena kvadrata PAPRENA, stručnjaci objasnili kako je došlo do skoka

VREDNOST STANOVA NA JUGU POLETELA: U Nišu cena kvadrata PAPRENA, stručnjaci objasnili kako je došlo do skoka

ŠTA ĆEMO SA EKONOMIJOM AKO SE SRBIJA PONOVO ZATVORI? Koja grupa radnika može biti najviše pogođena ovim merama

ŠTA ĆEMO SA EKONOMIJOM AKO SE SRBIJA PONOVO ZATVORI? Koja grupa radnika može biti najviše pogođena ovim merama

- Ne smemo da dopustimo da ekonomski ciljevi nadjačaju socijalnu zaštitu - istakla je.

Evroparlamentarci su pozdravili predlog Evropske komisije da se izda direktiva o primerenim minimalnim platama, opisavši ga kao važan korak na putu do toga da je svako adekvatno plaćen za svoj rad, te da može da učestvuje u društvenoj zajednici.

Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plata mora biti iznad granice siromaštva i da poslodavci od minimalne plate ne bi smeli da odbijaju troškove rada poput smeštaja, poslom uslovljene uniforme, alat, ličnu zaštitu i drugu opremu.

Rečeno je i da se zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada mora primenjivati na sve radnike, pa i na atipične delatnike u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim uslovima.

Novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Ti radnici, drže evroparlamentarci, moraju da budu pokriveni postojećim zakonima o radu i socijalnoj nezi, a mora im se dopustiti i kolektivno ostvarivanje prava.

Zastupnici drže da se ženama, s obzirom na to da im u većoj meri prete siromaštvo i isključenje iz društva, mora osigurati pristup pristupačnim i kvalitetnim uslugama brige o deci. Uz to, rečeno je i da se mora nastaviti s radom na eliminaciji razlika u finansijskoj kompenzaciji žena i muškaraca.

Prema definiciji Evrostata, kada pojedinac radi više od pola godine, a raspoloživ mu je dohodak manji od 60 odsto srednjeg prihoda domaćinstva nakon socijalnih transfera (na primer, novčana podrška za novorođeno dete, invalidnina i naknada za topli obrok), tada mu preti siromaštvo zaposlenih.

Evrostatovi podaci pokazuju da se 9,4 odsto stanovništva Unije u 2018. godini nalazilo na rubu siromaštva.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd