fbpx
Skip to main content
Ekonomija

EVROPSKA EKONOMIJA NA KOLENIMA: Spora vakcinacija ugrožava privredu, jedan podatak ohrabruje

Foto: Shutterstock
Epidemija koronavirusa izazvala je "posrtanje" evropske privrede

Ekonomija evrozone sasvim izvesno ulazi u duplu recesiju jer kovid mere zatvaranja i dalje koče industriju usluga, međutim nade u jačanje kampanje vakcinisanja vinule su optimizam privrednika na trogodišnji maksimum, pokazuje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit objavljeno danas.

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

SRBIJA DOBILA PRVU LABORATORIJU U PUTOGRADNJI: Sertifikat overili svetski priznati univerziteti (FOTO)

SRBIJA DOBILA PRVU LABORATORIJU U PUTOGRADNJI: Sertifikat overili svetski priznati univerziteti (FOTO)

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Novi udžbenici će biti spremni za školsku 2022/2023 godinu

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Novi udžbenici će biti spremni za školsku 2022/2023 godinu

Markitov konačni kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za februar, koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na 48,8 poena sa januarskih 47,8 bodova, ali se i dalje drži ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Povećanje vrednosti indeksa najviše se duguje gotovo rekordnom rastu proizvodnje, budući da su fabrike u 19 zemalja koje koriste evro uglavnom ostale otvorene nakon obnovljenjih mera ograničenja usmerenih na suzbijanje skoka novih slučajeva korone.

S druge strane, ugostiteljski objekti i mesta za zabavu morali su da zatvore vrata, a vlasti su preporučivale građanima da ostanu kod kuće.

Indeks PMI za dominantnu industriju usluga u evrozoni neznatno je napredovao u februaru, na 45,7 poena sa januarskog nivoa od 45,4 boda.

Potražnja je u padu već sedmi mesec, uprkos tome što su kompanije smanjile cene, ali je u uslužnim delatnostima ipak neznatno povećan broj zaposlenih prvi put od februara 2020. Indeks zaposlenosti u uslugama porastao je na 50,2 poena sa 49,8.

Ekonomija zone evra je pala u prva dva kvartala 2020. godine, a pul ekonomista je u prošlomesečnoj Rojtersovoj anketi predvideo da će se dva vezana kvartalna pada ponoviti - u lanjskom poslednjem i prvom ovogodišnjem tromesečju.

Kao ozbiljne pretnje su naveli spor proces vakcinacije u EU, zabrinutost zbog novih varijanti koronavirusa zbog kojih se produžavaju mere lokdauna, prigušenu ekonomsku aktivnost i rast nezaposlenosti.

Sektor usluga u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, i dalje trpi zbog produžennja mera ograničenja, dok je francuska poslovna aktivnost pala na tromesečni minimum. Španski i italijanski uslužni sektori su takođe ponovo registrovali smanjenje aktivnosti.

Uprkos svemu navedenom, privrednici očekuju da će negativni rizici biti neutralisani, pri čemu je kompozitni indeks buduće proizvodnje, koji meri njihov optimizam, skočio na 67 bodova sa ranijih 64,2 poena.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd