fbpx
Skip to main content
Radnici

Evropska ekonomija POSUSTAJE, stručnjaci ZABRINUTI, dve zemlje su "NAJVEĆI KRIVCI"

Foto: Profimedia/ilustracija
Ako Francuska prestane da konzumira a Nemačka da proizvodi, imamo jedan veliki problem u evrozoni

Kad je reč o Evropi, nema mnogo stvari oko kojih se može biti entuzijastičan. Spor privredni rast, niska inflacija, politička nestabilnost, Bregzit i trgovinski ratovi deo su duge liste koja nimalo nije optimistična, piše “Blumberg”.

Nakon što je Nemačka “za dlaku” uspela da izbegne recesiju, ostaje da se vidi da li je Stari kontinent sposoban da se povrati. Trenutno, Evropa izgleda kao najslabija karika u lancu svetske ekonomije. Od svih strahovanja da će trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine oboriti njihove ekonomije, ispostavilo se da je Evropa najveća pretnja po globalni rast.

Industrijska proizvodnja opada a Nemačka, nekad motor rasta, i dalje je na kolenima, pogođena opadanjem potražnje za njenim dobrima i problematičnoj automobilskoj industriji.

BUGARSKI NOŽ U LEĐA! Evo zašto RUSKI GAS ne može do Srbije, razlog je SAMO JEDAN

BUGARSKI NOŽ U LEĐA! Evo zašto RUSKI GAS ne može do Srbije, razlog je SAMO JEDAN

-Za nas je pitanje da li će heterogena ekonomska okolina u evrozoni nastaviti ovim putem i da li ćemo imati dužu fazu veoma sporog rasta ispred nas. Ovo pitanje održivosti italijanskog duga stavlja u fokus, a to čini tržište nervoznim – kaže Uve Maderer, portfolio menadžer “Deke”.

Analitičari “BofAML-a” kažu da će privredni rast 2018-2019. biti privremen i da će pratiti sličan scenario kao 2015-2016, sa potražnjom koju će stimulisati Kina. Oni su, međutim, upozorili da je njihov stav zasnovan na “slučaju, a ne dešavanjima”, poput izbegavanja Bregzita bez sporazuma, stabilizacije u Kini, ukidanje carina na automobile. Industrijska proizvodnja u 19 članica evrozone je u padu po do sada najbržoj stopi od finansijske krize, a opadanje potražnje je evidentno u regionu stisnutom između međunarodnih i domaćih sporova.

zastava Kine u Pekingu
Foto: Profimedia

-Moja trenutna briga je Evropa. Jasno je da Kina prolazi kroz usporavanje, ali postoji i snažna količina podsticaja. Međutim, u Evropi se stvari pogoršavaju veoma brzo – rekao je Salman Ahmed, glavni investicioni strateg “Lombarda Odijera”.

Domašaj i iznenadna pojava slabosti pokazuje da ovo usporavanje pogađa samo srce regiona. Dok u Nemačkoj izglede za rast kvari dugotrajni pad proizvodnje, u Francuskoj je opala kućna potrošnja, a te dve zemlje zajedno računaju se za polovinu ekonomije evrozone.

-Ako Francuska prestane da konzumira a Nemačka da proizvodi, imamo jedan veliki problem u evrozoni – kaže Ludovik Subran, ekonomista u “Alijanzu”.

Proizvodnja na krovu zgrade
Proizvodnja na krovu zgrade
Foto: Profimedia

Problemi tu ne staju. Prinosi na italijanske obveznice ponovo rastu, zdravlje banaka je upitno a Bregzit još nerešen. Evropski izbori u maju mogli bi doneti korist anti-EU partijama, što već brine neke kompanije, a sada je tu i rizik od prevremenog glasanja u Španiji. Glavni ekonomista Dojče banke David Folkerts Landau rekao je ranije da su “procene rizika povezanog sa gubicima oštro porasle u Evropi”.

LEGENDA ODLAZI U ISTORIJU Erbasov A380 povlači se sa tržišta, a evo i zbog čega

LEGENDA ODLAZI U ISTORIJU Erbasov A380 povlači se sa tržišta, a evo i zbog čega

Ako se stvari dodatno pogoršaju pitanje je kako će vlasti reagovati, a Evropska centralna banka ima malo rešenja na raspolaganju. Možda će biti potrebno primeniti drastične mere. Nemačko opadanje može se ograničiti rekordno niskom nezaposlenošću uz nekoliko skromnih fiskalnih podsticaja.

Fabrika Volkswagen, Nemačka
Fabrika Volkswagen, Nemačka
Foto: Profimedia

Stručnjaci ukazuju da se prelivanje iz Nemačke na druge evropske nacije obično može sprečiti, delimično zato što ima različitu strukturu i njeni šokovi su specifični.

-Domaća ekonomija je prilično otporna. Veoma lako bi mogli imati negativnu prvu i slabu drugu četvrtinu, ali nakon toga bi se trebala ponovo podići. Ne očekujem dugu ili produženu recesiju – rekla je Alin Šuiling, ekonomista “ABN Amro”.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd