Skip to main content
Gas

Evropa ODLUČILA: Srbijom treba da teče gas iz Rumunije i Azerbejdžana, a evo i ZAŠTO

Foto: Profimedia/ilustracija
Da li za Srbiju važe drugačija pravila igre?

Odlukom Evropske energetske zajednice da osim ruskog, Turskim tokom treba da protiče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dve opcije - gas iz Azerbejdžana koji treba da poteče do 2020. i rumunski gas, piše Politika.

List navodi da se gradi i novi terminal za tečni gas u Grčkoj koji će moći da obezbedi ovaj energent i za Srbiju.

KLIJENTI OŠTEĆENI ZA 190 MILIONA DOLARA: Vlasnik kripto menjačnice šifru ODNEO U GROB!

Sva ta potencijalna konkurencija mora, po mišljenju sekretarijata, da koristi i srpskim potrošačima, kaže za Politiku direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač, odgovarajuci na pitanje šta je alternativa ruskom gasu u našoj zemlji.

06.12.2014
Foto: Profimedia/ilustracija

Na pitanje ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi Gastrans koja svojim novcem gradi gasovod ne dozvoli da bude vlasnik i cevi i sirovine, Kopač kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.

On na primedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre od, primera radi, Nemačke koja je gasovod Severni tok 1 izgradila, a da ovim gasovodom protiče čak 90 odsto ruskog gasa, kaže da se Sekretarijat energetske zajednice uvek rukovodi istim principima evropskog prava.

Amerika IZABRALA KANDIDATA: Veliki kritičar Svetske banke postaje njen predsednik?

"Naš primarni interes je korist potrošača u našim zemljama članicama, pa i u Srbiji. Konkurencija uvek koristi potrošačima. Ruski gas je skuplji svuda gde nema konkurencije i to važi i za Srbiju bez obzira na dobre političke odnose između dve zemlje", kaže Kopač.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd