fbpx
Skip to main content
domaćica

FENOMENALNE VESTI ZA DOMAĆICE: Moći će da steknu zdravstveno osiguranje, ovo su uslovi

Foto: Shutterstock
Evo šta sve podrazumeva novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva ili staranje i podizanje dece, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

SVAKI LET DRONOM BEZ ODOBRENJA JE KAŽNJIV: Kazne mogu biti do MILION DINARA - snimanje vas može puno koštati

SVAKI LET DRONOM BEZ ODOBRENJA JE KAŽNJIV: Kazne mogu biti do MILION DINARA - snimanje vas može puno koštati

KAKO DA PROVERITE KVALITET NAMIRNICA: Šta se dešava kad se utvrdi da hrana nije bezbedna?

KAKO DA PROVERITE KVALITET NAMIRNICA: Šta se dešava kad se utvrdi da hrana nije bezbedna?

Na debati "Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenje radnih prava" koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju (FCD), a u okviru projekta "Radna prava su naša prava", Janković je kazala da postoji veliki broj žena koje rade kućne poslove, za koje nisu plaćene, i nemaju zdavstveno osiguranje.

Dodaje da se te žene uglavnom oslanjaju na primanja svog partnera i da se često dešava da iz nekih razloga ne mogu biti osigurane.

- Dešavalo se da su me žene zvale i pitale kako da odu na neku operaciju koja im je skupa, te je u tom smislu ova odredba od nemerljivog značaja - podvukla je Janković.

Navela je da se najveći broj pritužbi instituciji Poverenika za poslednjih 10 godina odnosio na diskriminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja, a da se najveći broj slučaja odnosio na raspoređivanje žena na niža ili niža plaćenja radna mesta nakon porodiljskog.

- Odredba koja zabranjuje takvo ponašanje poslodavaca postojala je i u prethodnom zakonu - podseća Janković i dodaje da novi zakon takođe predviđa zabranu tog premeštanja, osim u slučaju organizacionih promena.

Profesorka prava Marijana Pajvančić takođe smatra da je novi zakon ambiciozan i da nije bez razloga tako napravljen jer se na njega dugo čekalo.

Prednosti novog zakona su, navodi, što zakon predviđa sankcije, što implementacioni instrumenti slede odmah nakon primene zakona, vrednovanje kućnog rada, jednaka nadoknada za jednak rad, jednako postupanje ne samo prema zaposlenima, već i prema radno angažovanim licima, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu za osobe koje obavljaju kućne poslove.

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd