fbpx
Skip to main content
lešnik

"Ferero" ne odlazi iz Srbije

Foto: Profimedia
Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović je, u selu Aleksa Šantić kod Sombora, posetio plantažu lešnika italijanskog konditorskog giganta "Ferero".

Ministra su predstavnici ove kompanije upoznali sa planovima kompanije do 2025. godine.

- Svim dušebrižnicima mogu da poručim da "Ferero" ne samo da ne napušta Srbiju, već da žele da prošire površine pod zasadima leske, da prenesu znanje i pomognu i domaćim uzgajivačima, ali i da na kraju investicionog ciklusa ovde otvore i fabrike za preradu i to do gotovih proizvoda - rekao je Branislav Nedimović posle obilaska plantaže.

Za jednu vrstu voća hrle iz grada u selo: Uslovi za sađenje u Srbiji su IDEALNI, a dobit NA HILJADE EVRA

Plantaža lešnika u Aleksi Šantiću prostire se na 600 hektara, a na dodatnih 90 hektara nalazi se rasadnik. Od privatizacije 2015. godine "Ferero" je u taj projekat uložio više od 20 miliona evra. 

Pored ministra poljoprivrede, plantažu su obišli i pokrajinski sekretar za pojoprivredu Vuk Radojević, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Drvo leske
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ono što je važno je da Ferero u Srbiji već sada ima ugovore sa gotovo 200 poljoprivrednih proizvođača koji su lešnikom zasadili 1.000 hektara. I treba reći da u ovoj proizvodnji nema granica, potrebe tržišta su takve da koliko god leske zasade naši popljoprivrednici će imati sigurnu prodaju. To je šansa i za mlade i podsećam na subvencije ministarstva od 12.000 evra za mlade pojoprivrednike, a sa tim novcem mogu itekako da započnu jednu ovakvu proizvodnju - kaže Nedimović. 

Hiljade stranaca dobilo dozvolu za rad u Srbiji: Nije iznenađenje ko najviše voli da posluje kod nas

"Ferero" želi da zasadi lešnika u Srbiji do 2024. dostignu 10.000 hektara sa rodom od oko 225.000 tona godišnje.

Uz to, kažu, treba intenzivno raditi na formiranju nacionalnog udruženja proizvođača lešnika, kao i zadruga, da bi do 2025. mogla da nikne i prva Fererova fabrika u Srbiji. 

Inače, stručnjaci kažu da je 90 odsto površina u Srbiji pogodno za zasade leskovog drveta i proizvodnju lešnika, ali da treba primeniti prethodnu analizu zemljišta, primeniti sve neophodne agrotehničke mere i saditi sertifikovane sorte.

Pratite nas i na Instagram profilu SrbijaDanas.com.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd