fbpx
Skip to main content
gasovod

Gasovod će da se gradi: Merkelova bila jasna

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da će Severni tok opstati.

Kako je rekao, takav njen stav je važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.

DNEVNICA JE 150 EVRA: Traže se radnici u Nemačkoj za ovaj posao, ali ove uslove morate ispuniti!

DNEVNICA JE 150 EVRA: Traže se radnici u Nemačkoj za ovaj posao, ali ove uslove morate ispuniti!

Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Vikotr Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku. 

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

- U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali - preneo je predsednik novinarima. 

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala - Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

- To je naišlo na zestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 ''vanzemaljac'' koji će razoriti evroatlantske integracije - rekao je srpski predsednik. 

Istakao je da je Merkel ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo. 

Vučić: Verujem u najbolji rezultat za Komercijalnu banku

Vučić: Verujem u najbolji rezultat za Komercijalnu banku

To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje Turskog toka, jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostrki standardi. 

- To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda -  rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godime imamo suficit u budžetu. 

Vučić je dodao da je sinoć kasno, oko pola jedanaest, razgovarao sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a nešto pre toga sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- Orban je i posle posete državnog sekretara SAD Majka Pompea mogu da kažem ostao čvrsto opredeljen za podršku izgradnje gasovoda koji povezuje Bugarsku, Srbiju i Mađarsku u tzv. Turskom toku. I hvala našim mađarskim prijateljima što poštuju i razumeju i potrebe Srbije - poručio je Vučić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
28 Beograd