fbpx
Skip to main content
banka

GLOBALNI SKANDAL Velika evropska banka oprala 150 milijardi dolara u SAD!

Foto: Profimedia
Uzbunjivač koji je otkrio da je Danske bank bila uključena u navodno pranje novca, izjavio je danas da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija u vrednosti do 150 milijardi dolara, u šta su, kako tvrdi, bile umešane i dve američke banke.

Transakcije, u ukupnoj vrednosti od 200 milijardi evra (228,5 milijardi dolara), realizovana preko sićušne podružnice Danske bank u Estoniji u periodu od 2007. do 2015. godine, izazvale pokretanje istraga u Danskoj, Estoniji, Britaniji i SAD u narastajućem globalnom skalndalu, podseća Rojters.

Uzbunjivač Hauard Vilkinson, bivši direktor u filijali Danske bank u Talinu, rekao je na svedočenju pred danskim parlamentom da je još nekoliko kreditora učestvovalo u tim transakcijama realizovanim preko estonske podružnice, i da su među njima dve velike američke banke i filijala jedne velike evropske banke u SAD.

Posledice Bregzita: Funta se oporavlja, a profitirala valuta OVE ZEMLJE! Investitori je kupuju NENORMALNO!

“Pretpostavljam da je 150 milijardi dolara prošlo kroz tu konkretnu banku (evropsku banku) u SAD”, izjavio je ovaj Britanac, ne otkrivajući međutim ime te banke.

“Niko zaista ne zna gde je taj novac završio. Sve što znamo je da su ga poslednji videli ljudi iz te tri velike banke u SAD. Oni su bili poslednji kontrolni punkt, i kada je ta kontrola omanula, novac je ušao u globalni finansijski sistem”, izjavio je on.

Danske bank je preko estonske podružnice koristila globalno prisustvo Dojče banke, JP Morgan Čejsa i Benk ov Amerika kako bi, u ime svojih klijenata, strane valute konvertovala u američki dolar od 2007. do 2015. godine, tvrde neimenovani izvori za Rojters.

Novi udar Prištine: Mogu samo deklaracije "Republika Kosovo"

Dojče banka i JP Morgan odbili su da komentarišu takve tvrdnje, dok u Benk ov Amerika nisu bili odmah dostupni za komentar, navodi britanska agencija.

Vilkinson, koji je u parlamentu rekao i da mu je Danske bank ponudila novac u zamenu za ćutanje, ne očekuje da će istraga u ovom slučaju igde odvesti.

“Evo nas na kraju 2018. godine, a razgovaramo o prljavom novcu iz perioda od 2007. do 2015. godine. Nema nikakve šanse da se tom novcu uđe u trag i da bilo koji kriminalac izgubi i jedan cent”, zaključio je on

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd