fbpx
Skip to main content
Gorivo

GORIVO U KOMŠILUKU PONOVO DOŽIVELO RAST: Popelo se na cenu od jednog evra, kako će to uticati na Srbiju?

Foto: Profimedia
Gorivo na svetskom tržištu je, kako dodaje, poskupelo u poslednja dva meseca

Cene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj približile su se iznosu od dve marke po litri, a podsećamo da je prošle godine u aprilu koštalo u proseku 1,75 KM.

Predsedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima, Dragan Trišić kaže da je poslednjih mesec dana gorivo na benzinskim pumpama poskupilo u proseku za 10 feninga po litri.

SMENA NA TRONU: Džek Ma više nije najbogatiji Kinez

SMENA NA TRONU: Džek Ma više nije najbogatiji Kinez

DA LI JE "KOVID PASOŠ" MAČ SA DVE OŠTRICE? Putovanje će biti moguće, ali samo određenim grupama

DA LI JE "KOVID PASOŠ" MAČ SA DVE OŠTRICE? Putovanje će biti moguće, ali samo određenim grupama

EVROPA UVODI NOVA PRAVILA? Da li će minimalac biti jednak u Hrvatskoj, Nemačkoj i Bugarskoj?

EVROPA UVODI NOVA PRAVILA? Da li će minimalac biti jednak u Hrvatskoj, Nemačkoj i Bugarskoj?

- Naši distributeri su samo korigovali cenovnike s nabavnim cenama iz rafinerija. Dakle, maloprodajne cene u Republici Srpskoj zavise direktno od rafinerijskih cena iz okruženja, odnosno iz Srbije i Hrvatske - navodi Trišić.

Gorivo na svetskom tržištu je, kako dodaje, poskupelo u poslednja dva meseca.

Ograničena cena

Na ovaj način građanima nije samo omogućeno da po jeftinim cenama kupuju naftne derivate, nego je izbegnut i mogući rast cena nekih drugih roba i usluga, objašnjavala je Suzana Gašić, ministarka trgovine, razloge zašto su ograničili cenu naftnih derivata.

Vlada je ovo ograničenje ukinula početkom avgusta prošle godine, pozivajući se da je u RS ukinuto vanredno stanje i da na snazi nisu zabrane rada određenih delatnosti.

Na konstataciju da je i dalje pandemija novog virusa korona, da su ograničenja o kretanjima ljudi u celom svetu na snazi, zbog čega je potrošnja nafte smanjenje, Trišić kaže da su razlozi geopolitičke prirode.

- Osim toga, tržište je optimistički odreagovalo na početak vakcinacije - objašnjava on.

Podsećamo da je na samom početku epidemije novog virusa korona u Republici Srpskoj gorivo bilo izuzetno skupo imajući u vidu da je nafta na tržištu znatno bila pojeftinila.

Cena po litri je bila u proseku 2,20 KM. To su uvideli i u Vladi Republike Srpske, pa je Ministarstvo trgovine i turizma RS u aprilu prošle godine donelo Uredbu o ograničenoj marži u maloprodaji na 0,25 KM po litri, a 0,06 KM u veleprodaji.

Nakon toga cena je bila 1,75 KM u proseku.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd