fbpx
Skip to main content
100 evra

Građani, više nema zabune! Razrešene dileme: Stigli odgovori na 15 KLJUČNIH PITANJA o 100 evra koje daje država

Foto: Profimedia/ilustracija
Za jednokratnu državnu novčanu pomoć od 100 evra, prijavilo se blizu 4,2 miliona građana.

Novac je do sada dobilo oko dva miliona ljudi, prijava traje do 5. juna, a poslednji rok za isplatu je 7. jun.

Kako da znam da mi je prijava prihvaćena?

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu.

Građani koji nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li je novac uplaćen. Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/. Na ovom sajtu postoji opcija "Provera statusa prijave". Potrebno je da ubacite svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenje da li vas novac očekuje ili ne.

IZVRŠITELJI OTIMAJU I 100 EVRA POMOĆI! Građane iznenadila PRINUDNA NAPLATA, samo su VREBALI TRENUTAK

IZVRŠITELJI OTIMAJU I 100 EVRA POMOĆI! Građane iznenadila PRINUDNA NAPLATA, samo su VREBALI TRENUTAK

KOMPLETAN VODIČ KROZ UPIS NA FAKULTET: Sve što treba da znate na jednom mestu! Objavljene i cene školarina

KOMPLETAN VODIČ KROZ UPIS NA FAKULTET: Sve što treba da znate na jednom mestu! Objavljene i cene školarina

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Objavljeno 12 pravila koje svaki turista mora da poštuje!

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Objavljeno 12 pravila koje svaki turista mora da poštuje!

Zašto nekome ko se prijavio prvog dana još uvek nije legao novac?

Redosled isplate ne zavisi od dana kada je neko podneo prijavu za novčanu pomoć, već od toga u kojoj banci je prijavio račun.

Ministarstvo finansija, praktično, donosi odluku o bankama na koje će danas, sutra ili neki drugi dan uplatiti novac. Danas, recimo, može da ide uplata na račune u banci koju su građani najčešće prijavljiIvali, sutra na neku drugu...

Moguće je i da se novac na račune jedne banke pušta u nekoliko turnusa tokom nekoliko dana, što je i odgovor na pitanja poput "zašto sam ja dobila sto evra, a nije moj suprug koji je u istoj banci i koji se prijavio za pomoć isti dan kao i ja".

Kada će svi biti isplaćeni?

Za sve građane koji su se prijavili onlajn putem ili telefonski, isplata novčane pomoći od 100 evra počela je 25. maja. Svi građani koji se prijave trebalo bi da budu isplaćeni do 7. juna, kada će biti isplaćeni oni koji se prijave poslednjeg dana prijave. Penzionerima i primaocima socijalne pomoći novac je već isplaćen.

U kom roku novac mora da se podigne i da li država, ukoliko se to ne učini u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa?

Novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče.

-Važna informacija je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinskoj masi - potvrdili su u resornom ministarstvu. Novac, u prevodu ne može niko da vam "otme".

Kako će dobiti novac državljanin koji nema tekući račun?

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun. Nakon toga, račun će automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon što državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen.

100 evra
100 evra
Foto: Tanjug

Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njime može da raspolaže kao što to i inače čini.

Šta ako neko ne može sam da podigne novac?

Penzionerima i svim građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra, omogućeno je da u poslovnim prostorijama banaka i JP Pošte Srbije novčana sredstva sa posebnog namenskog računa budu isplaćena ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog ovlašćenja.

Na koji način mogu da se prijave državljani kojima je istekla lična karta, a zbog vanrednog stanja nisu u mogućnosti da dobiju novu?

Građani koji na dan 24. aprila ove godine nisu imali važeću ličnu kartu ne ispunjavaju uslove da se prijave za pomoć države u iznosu od 100 evra i to je razlog zašto se nekima poslednjih dana prilikom prijave pojavljuje natpis da su ukucali nepostojeće podatke. Na ovu vrstu pomoći nemaju pravo oni kojima je istekla lična karta pre vanrednog stanja, a nisu je produžili na vreme.

Ukoliko je državljaninu lična karta istekla za vreme trajanja vanrednog stanja, imaće pravo da koristi jednokratnu novčanu pomoć.

Da li se primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti prijavljuju ili dobijaju isplatu kao korisnici penzija automatski?

Potrebno je da se prijave, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

Da li državljanin koji nema tekući račun može 100 evra da primi na tuđi račun?

Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Pošta
Foto: Srbija Danas

Da li državljani koji su tek napunili 18 godina i nemaju ličnu kartu moraju da izvade taj lični dokument kako bi mogli da se prijave?

U skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti, državljanin stariji od 16 godina života, koji ima prebivlište na teritoriji Republike Srbije, dužan je da ima ličnu kartu. Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra, dostavljanjem podataka: svog JMBG, registarskog broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć.

Da li državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva imaju pravo na 100 evra?

Da, ukoliko imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu. Potrebno je da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra.

Da li će državljani koji nisu penzioneri, a imaju preko 65 godina, primiti direktnu uplatu ili je potrebna prijava?

Potrebno je da se prijave putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra i da imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu na dan stupanja na snagu Uredbe.

Da li sredstva za namenskog računa mogu direktno da se preusmere humanitarnim organizacijama?

Ova mogućnost nije predviđena. Ipak, to ne ograničava korisnike da sredstva doniraju humanitarnim organizacijama, nakon što ih podignu sa računa.

Prijavio se za 100 evra, izašla mu ČUDNA PORUKA: Šta da uradite ako vam se OVO DESI (FOTO)

Prijavio se za 100 evra, izašla mu ČUDNA PORUKA: Šta da uradite ako vam se OVO DESI (FOTO)

I OVAJ MESEC PLATA U DVA DELA: Država isplaćuje minimalac do 5. juna, a evo kada se očekuje drugi deo zarade

I OVAJ MESEC PLATA U DVA DELA: Država isplaćuje minimalac do 5. juna, a evo kada se očekuje drugi deo zarade

PITANJE KOJE MUČI MNOGE: Do kada morate da podignete 100 evra sa namenskog računa?

PITANJE KOJE MUČI MNOGE: Do kada morate da podignete 100 evra sa namenskog računa?

DA LI ĆE POSKUPETI GORIVO? Cena litra u regionu krenula u plus, a evo kakvo je stanje u Srbiji

DA LI ĆE POSKUPETI GORIVO? Cena litra u regionu krenula u plus, a evo kakvo je stanje u Srbiji

SRBIJA BRINE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE: Vlada dala saglasnost, posao za SKORO 600 LJUDI

SRBIJA BRINE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE: Vlada dala saglasnost, posao za SKORO 600 LJUDI

 

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Lesa's picture

Lesa

Jel neko zna kada ce postanska stedionica doci na red

1 | 0
Albatros's picture

Albatros

Krenule uplate preko postanske stedionice.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
19 Beograd