fbpx
Skip to main content
grčko-bugarska granica

PUNO KAO OKO, NEMA GDE IGLA DA STANE: Gužva na Evzoniju, Srbi pohrlili u Grčku – šta vam sve traže na granici

Foto: Profimedia
Svi koji kreću ka Grčkoj moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili zeleni karton o vakcinaciji, ili negativan PCR test

I ako je tehnički otvorena juče, za građane Srbije turistička sezona u zemlji girosa zvanično počinje danas.

DANAS PRVO IZVLAČENJE U IGRI UZMI RAČUN I POBEDI: Nove vlasnike čeka pet automobila i stan u Beogradu

DANAS PRVO IZVLAČENJE U IGRI UZMI RAČUN I POBEDI: Nove vlasnike čeka pet automobila i stan u Beogradu

DETALJAN VODIČ ZA OSMAKE: Koje su škole najtraženije u Srbiji, koje je najteže upisati i kako će izgledati matura

DETALJAN VODIČ ZA OSMAKE: Koje su škole najtraženije u Srbiji, koje je najteže upisati i kako će izgledati matura

DANAS JE POSLEDNJI DAN PRIJAVE ZA 60 EVRA: Ovo su svi važni datumi isplate do kraja godine - lova do krova

DANAS JE POSLEDNJI DAN PRIJAVE ZA 60 EVRA: Ovo su svi važni datumi isplate do kraja godine - lova do krova

Svi koji kreću ka Grčkoj i koji žele da pređu preko Severne Makedonije moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili zeleni karton o vakcinaciji, ili PCR test koji nije stariji od 72 sata. Ono što je obavezno za prelazak granice jeste popunjeni PLF obrazac koji se preuzima sa sajta grčkog ministarstva turizma.

Ogromna kolona vozila stvorila se juče na ovom graničnom prelazu, pa su turisti pomalo bili zbunjeni budući da je ranije najavljeno da zemlja girosa otvara svoje granice 15. maja, odnosno danas.

Predsednik Građanske stranke Grka Srbije (GSGS) Vasilios Proveleggios kaže da su graničari na prelazu Evzoni počeli još juče da propuštaju ljude koji su već čekali u koloni, jer je došlo do nesporazuma.

- Turisti iz Bugarske i Severne Makedonije napravili su najveće zakrčenje jer su krenuli juče misleći da se granica otvara za sve. Naših nije bilo mnogo, ali zbog velike gužve na granici i dosta nezadovoljnih počeli su da puštaju. Nije greška Grčke, nego su pogrešno prenete informacije o otvaranju turističke zemlje u koju svi hrle - ističe Proveleggios.

NAJKRAĆI PUT DO GRČKE

Srbi će preko Evzonija moći najkraćim i najbržim putem da idu do Grčke, i to laganom vožnjom, imajući u vidu da je auto-put od Beograda ili Novog Sada praktično sve do Soluna, pa čak i Halkidikija. Ono što još uvek ostaje nepoznato jeste da li će biti otvoren i drugi popularan granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke, na Dojranu, i ta informacija se očekuje. Ipak, ostaje i dalje put preko Bugarske, mada to odgovara uglavnom onima koji idu na Tasos.

MAKEDONCI U ZNAK ZAHVALNOSTI UKINULI PUTARINU

U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv kovida-19 kada su imali velike poteškoće da ih nabave, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta.

POPUNJENOST AUTOBUSA 85 ODSTO

Direktor jedne beogradske turističke agencije ističe da ove sezone neće biti popunjena sva mesta u autobusu na putu do Grčke, kako smo do sada navikli.

Grčka
Foto: Profimedia

- Turistički autobusi moći će da budu popunjeni sa maksimalno 85 odsto kapaciteta. Zasad vlada veliko interesovanje za Grčku, svi naši stalni putnici su već ranije uplatili aranžmane - kaže direktor agencije.

PRIZNATE SVE VAKCINE

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku s potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska. Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu. Problem bi mogli da imaju oni što su vakcinisani „astrazenekom”, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, pošto za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna.

NEGATIVAN PCR TEST

Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jeste datum izdavanja sertifikata, onaj utisnut na potvrdi.

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd