Utorak 19. mar 2024.
cene nekretnina

KOLIKO TREBA IZDVOJITI ZA GRČKU OVE GODINE: Giros, ležaljke, kafa pa sve do hleba i mesa - detaljan spisak cena

Foto: Profimedia/ilustracija
U Grčkoj cene na istom nivou ili blago skuplje

Građani Srbije obradovali su se sredinom maja otvaranju grčke granice, pa su mnogi već isplanirali ovogodišnje letovanje. Iako se uslovi za ulazak u Grčku subotom redovno ažuriraju, svi se nadaju da većih problema zbog pandemije ipak neće biti, a raduju se i najavama da se cene neće bitno menjati u odnosu na godine pre korone. 

PROST TRIK ZA UŠTEDU NOVCA! Kako do 5.050 dinara za 25 dana? Probajte da štedite po Gausovoj metodi 100 koverata

PROST TRIK ZA UŠTEDU NOVCA! Kako do 5.050 dinara za 25 dana? Probajte da štedite po Gausovoj metodi 100 koverata

NA LETOVANJE SE NE MORA SAMO JEDNOM: Srpski penzioneri imaju najjaču šemu za letovanje ZA MALO PARE

NA LETOVANJE SE NE MORA SAMO JEDNOM: Srpski penzioneri imaju najjaču šemu za letovanje ZA MALO PARE

BRAVO DECO! ONI SU PONOS SRBIJE: Mladi fizičari osvojili četiri medalje na Evropskoj olimpijadi

BRAVO DECO! ONI SU PONOS SRBIJE: Mladi fizičari osvojili četiri medalje na Evropskoj olimpijadi

Srpske turiste je prošle nedelje obradovala vest da nam je omogućeno, kao i svim zemljama na "zelenoj listi", ulazak sa negativnim antigenskim testom. To predstavlja veliku olakšicu, pošto PCR test košta 9.000 dinara, dok je cena antigenskog 3.500. Deca uzrasta do 12 godina mogu da uđu u Grčku bez testa.

Takođe, za ulazak i dalje ostaju aktuelna dokumenta kao i do sada, pa tako osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dve doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.

Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata i treća, potvrda o preležanoj infekciji, stara između 2 i 9 meseci od datuma putovanja. Sada je na sve to dodata i mogućnost prelaska granice uz negativan antigenski test koji je tri puta jeftiniji od PCR testa.

S druge strane, cene na koje mogu računati srpski turisti ne bi trebalo mnogo da se razlikuju od onih pre korone. Poznavaoci prilika na licu mesta tvrde da, ako ne bude jeftinije, onda neće biti ni mnogo skuplje i da su takva očekivanja kako za hranu, piće i plažu, tako i za smeštaj.

Grčka
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Deset noćenja u julu od 150 evra

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu kao i pre pandemije, ali je za najtraženije termine u julu i avgustu i dalje potrebno spremiti do 700 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

Početkom i sredinom jula, 10 noćenja u apartmanima na Halkidikiju mogu se naći od 160 evra. Na Tasosu u jeku sezone možete provesti 10 dana u hotelu za 290 evra, dok će vas boravak u vili u Stavrosu koštati oko 150 evra. Slična cena je i u tokom avgusta.

U Haniotiju 10 dana letovanja u vili koštaće vas u julu nešto više od 400 evra. Na Lefkadi se cene smeštaja sredinom jula kreću od 35 evra po osobi, a takve cene u julu i avgustu očekuju vas i na Skiatosu i Polihronu.

Grčka granica
Foto: Profimedia

 

Kafa od 2,5 do 3 evra, giros od 3 do 7 evra

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od letovališta, ali i vrste objekta, može popiti za 2,5 do 3 evra. Bezalkoholna pića koštaju od 2 do 3 evra, a sveže ceđeni sokovi su 4 evra.

Ako se ipak odlučite za pivo, prosečna cena standardne marke je od 3 do 5 evra, dok su kraft piva 6 do 7 evra. Pola litra vina možete dobiti za 5 evra, a lokalni uzo košta 8 evra. Cene klasičnih koktela kreću se od 7 do 8 evra.

Što se tiče omiljenog specijaliteta - girosa koji je ranijih godina uvek koštao od 2 do 2,5 evra, prosečne cene sada su od 3 evra za manju porciju do 7 evra za veću, a slične su i cene roštilja, ćevapa i pljeskavica. Svinjska rebra koštaju 7,5 evra, a celo pile može se dobiti za 8 evra.

Picu možete pojesti za 8 do 12 evra, u zavisnosti od destinacije. Nešto egzotičnija morska hrana se kreće od 8 evra za pržene lignje i školjke do 12 evra za oktopoda na roštilju. Grčka salata košta 6,5 evra, a cezar salata oko 10 evra.

Kako ističu, posebno je zanimljivo to što pojedini restorani u Grčkoj nude 15 odsto popusta za srpske goste.

Grčka
Foto: Profimedia

 

Ležaljke i suncobrani samo uz piće

Set ležaljki i suncobrana u barovima u Pefkohoriju košta 4 evra uz obaveznu konzumaciju, a cena kafe kreće se oko 4 evra, tako da vam je za uživanje na plaži potrebno 8 evra.

Van Pefkohorija postoje barovi na plaži gde uz konzumaciju dobijate ležaljku i suncobran. Kafa košta 4 evra, pivo 5 evra, uz vremenski neograničen boravak.

U Hermanosu su dve ležaljke i suncobran 10 evra, plus konzumacija ali je reč o "fensi mestu".

Set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju poslednjih godina košta uglavnom oko 5 evra.

Cene voća i povrća u prodavnicama su približne srpskim cenama, dok je meso neznatno skuplje. Tako je, na primer, cena hleba na Halkidikiju oko 40 evrocenti (oko 45 dinara), kilogram paradajza košta 2,1 evro (250 dinara), a lubenica je 1,1 evro ili oko 130 dinara.

Maslinovo ulje košta 5 evra, a balon vode od 6 litara kreće se do 1,7 evra (oko 200 dinara).

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd