fbpx
Skip to main content
Hard disk

GREŠKOM BACIO HARD DISK SA BITKOINIMA VREDNIM 273 MILIONA DOLARA: Sada od gradskih vlasti traži neverovatnu uslugu

Foto: Shutterstock
Ponudio im je u ogromnu svotu za uzvrat

Jedan Britanac je slučajno u smeće bacio hard disk na kojem se nalazila kriptovaluta bitkoin koju je "štedeo" na laptopu dok mnogi nisu znali da postoji. Sada nudi 70 miliona dolara ukoliko mu vlasti dopuste da iskopa deponiju.

VEST KOJA ĆE ODUŠEVITI MNOGE: Znate li da će se od Atine to Soluna putovati samo tri sata?

VEST KOJA ĆE ODUŠEVITI MNOGE: Znate li da će se od Atine to Soluna putovati samo tri sata?

BIL GEJTS SMISLIO NOVI PLAN? Prave se kovid pasoši, nigde bez digitalne potvrde o vakcinaciji?

BIL GEJTS SMISLIO NOVI PLAN? Prave se kovid pasoši, nigde bez digitalne potvrde o vakcinaciji?

KINESKA PRIVREDA NESALOMLJIVA: Uprkos pandemiji BDP raste, Evropa i Amerika se i dalje oporavljaju

KINESKA PRIVREDA NESALOMLJIVA: Uprkos pandemiji BDP raste, Evropa i Amerika se i dalje oporavljaju

Naime, informatičar Džejms Havels je 2013. godine laptop rastavio na delove i prodao ih, a tvrdi disk je spremio na sigurno znajući da sadrži podatke za bitkoin. Nešto kasnije bio je u procesu čišćenja sobe kada je hard disk zabunom završio u kanti za smeće, a potom i na deponiji u Njuportu.

S obzirom na to da je vrednost kriptovalute znatno porasla od tada i količina bitkoina koju je imao sada vredi otprilike 273 miliona dolara. Havels (37) je još 2009. godine počeo s "rudarenjem" bitkoina te je na hard disku sačuvao digitalni novčanik na kojem se nalazilo 7.500 bitkoina.

Sada je uveren da ga je ta greška skupo koštala, navodeći da je u potragu za diskom krenuo kada je video da je vrednost bitkoina porasla, međutim, tek tada je shvatio da je on u smeću.

Havels se obratio gradskom veću Njuporta u Velsu tražeći dozvolu za iskopavanje određenog dela smetlišta na kojem veruje da se nalazi disk.

Zauzvrat je ponudio da plati četvrtinu trenutne vrednosti koja bi, kako kaže, mogla biti podeljena lokalnom stanovništvu.

libra
Foto: Profimedia

Bitkoin je inače 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoshi Nakamoto. Njegova vrednost je znatno porasla poslednjih nedelja i reč je o 37.000 dolara.

- Ponudio sam da doniram 25 posto od ukupne vrednosti što je 71,7 miliona dolara gradu Njuport ukoliko pronađem bitkoine. Nažalost, ta ponuda je odbijena i vlasti ne žele da razgovaraju o tome - naveo je Havels.

Međutim, nije odustao i otišao je na odlagalište zatrpano smećem uveren da će pronaći hard disk.

- Plan bi bio da se iskopa određeni de smetlišta na osnovu mrežnog referentnog sistema i oporavi disk poštujući sigurnosne i ekološke standarde. Disk bih zatim predao stručnjacima za oporavak podataka koji ga mogu vratiti na fabričke postavke dodajući nove delove te popraviti jedan mali deo koji mi treba kako bi pristupio bitkoinima. Vrlo rado ću deo novca podeliti sa ljudima Njuporta i svima onima koji mi daju priliku da potražim disk - dodao je Havels.

Iz gradskog veća su naglasili da su u nekoliko navrata kazali Havelsu da iskopavanje na tom mestu nije moguće jer bi imalo uticaja na okolinu.

- Troškovi iskopavanja deponije, skladištenje i obrade otpada bi mogli koštati milione funti, a bez ikakvih garancija da će disk biti pronađen i ispravan - poručili su.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd