fbpx
Skip to main content
Johanes Han

Han: Očekujem akcioni plan za Regionalnu ekonomsku zonu

Foto: Tanjug
Han ističe da to nije alternativa pristupanju regiona Evropskoj uniji

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han očekuje da će na samitu Berlinske inicijative, iduće sedmice u Trstu, biti usvojen akcioni plan za stvaranje Regionalne ekonomske zone.

Beograd na vodi na proleće dobija prve stanare: Na ovoj lokaciji živeće 14.000 ljudi

Vučić: U interesu Srbije da se štrajk u Fijatu što pre završi

Johanes Han
Foto: Profimedia

Han ističe da to nije alternativa pristupanju regiona Evropskoj uniji.

U intervjuuu portalu Juripijen vestern balkans, Han uoči samita lidera Zapadnog Balkana, kaže da očekuje da jedan od ključnih rezultata tog skupa bude najavljivanje godišnjeg "paketa povezanosti" za transportne i energetske infrastrukturne projekte: "Nadamo se da će lideri potpisati Sporazum o transportnoj zajednici, kao i da usvoje akcioni plan za stvaranje Regionalne ekonomske oblasti".

Otkako je pokrenut pre tri godine, Berlinski proces je, prema njegovim rečima, uneo novu dinamiku sa konkretnim rezultatima u razvoju i regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

On je dodao da se zato raduje novim, konstruktivnim idejama kao što su one nedavno pokrenute od strane nemačkog ministra spoljnih poslova o tome kako učiniti proceš još više dinamičnim i kako dobiti još više finansiranja, kako bi se odgovorilo na potrebe za investiranjem koje ima region.

Han je konstatovao da je iz Crne Gore bilo nekih signala koji su bili protiv ideje o carinskoj uniji...

- Budimo jasni - mi ne razgovaramo o carinskoj uniji, već o konceptu ''regionalnog ekonomskog prostora'', koji je baziran na postojećim privrženostima regiona - objasnio je Han.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd