fbpx
Skip to main content
Buk Bijela

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE "BUK BIJELA": Istorijski dan za Srbiju i Republiku Srpsku

Foto. Youtube/Printscreen/RTRS
Predsednici vlada Srbije i Srpske položili kamen temeljac za izgradnju HE Buk Bijela

Predsednici Vlada Republike Srpske i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić položili su kamen temeljac za Hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini, čime je ozvaničen početak gradnje ovog projekta.

Lekar iz Covid ambulante upozorava: Ovo je neophodno primenjivati tokom i nakon infekcije koronavirusom!

Lekar iz Covid ambulante upozorava: Ovo je neophodno primenjivati tokom i nakon infekcije koronavirusom!

VELIKO INTERESOVANJE ZA BANJE SRBIJE: Dve se izdvojile kao najtraženije od strane turista

VELIKO INTERESOVANJE ZA BANJE SRBIJE: Dve se izdvojile kao najtraženije od strane turista

IZ SRBIJE STIGLA OGROMNA POMOĆ SRPSKOJ: Poznato koliko je novca izdvojeno za 52 opštine

IZ SRBIJE STIGLA OGROMNA POMOĆ SRPSKOJ: Poznato koliko je novca izdvojeno za 52 opštine

Danas počinju pripremni radovi za izgradnju ove HE, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu oko 220 miliona evra.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da ovaj projekat doživljava kao nešto najznačajnije za RS i Srbiju, jer se na njega čeka više od 60 godina.

- Došli smo u poziciju da krenemo u realizaciju ovog projekta i danas nakon 60 i više godina žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbijom. Da smo potpisali ugovor sa nekim drugim, mi bi bili pravi momci, dobri momcI -  rekao je Višković.

- Projekat koji znači život, koji znači povezivanje, projekat koji znači opstanak, projekat koji znači prosperitet, zašto nekome takvi projekti smetaju? - upitao je Višković.

On je ponovio da je izgradnja ovog projekta isključivo nadležnost RS.

- Mi smo proveli sve potrebne procedure. Projekte tri hidrocentrale, zelena energija nešto što nam se nameće kao obaveza da radimo u narednom periodu. Kad želimo da radimo, onda žele da to ospore isti ti koji nam to nameću. Odlučili smo, vi radite svoj posao, a mi ćemo raditi ono za šta nam je  narod dao mandat, a to je da gradimo, da povezujemo i da nikome ne pravimo nikome štetu. Danas RS ima preko 60 posto proizvodnje iz termoelektrana, moramo taj procenat ubrzano da smanjimo kako ne bismo došli u milost i nemilost onih koji ovaj projekat žele da ospore - istakao je premijer Srpske.

Istorijski dan

- Budite sigurni i upamtite ovaj dan, da je ovo istorija. Danas se nalazimo na istorijskom mjestu i ovo će ući u istorijski datum u odnosima RS i Srbije - naglasio je Višković.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je ovo projekat koji otvara mnoga druga vrata i mnoge druge opcije.

- Drugo je kada imate ovako veliki suštinski važan projekat, onda znate da je sve moguće i onda imate hrabrosti i energije da sanjate mnogo veće snove. Ja se nadam da je ovo jedan novi početak u odnosima, ne samo RS i Srbije, nego u regionu - istakla je Brnabićeva i dodala:

- Ja se nadam da ćemo do kraja prvog kvartala 2022. godine imati još najmanje jedan ovakav događaj sa našim zajedničkim projektom, ali svakako ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo o mnogo većim stvarima i perspektivi za sve koji ovde žive.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je planirano da se "Buk Bijela" završi za četiri godine, a ne za šest kako je to ranije bilo u planu.

- Današnji dan je zaista istorijski dan. Mi danas počinjemo radove, završićemo pre roka. Ponosna sam na rad s ministarstvom RS. Duboko verujem da ovo neće biti jedina HE koju ćemo raditi - naglasila je Mihajlovićeva.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd