Skip to main content
Nemačka

HLADAN TUŠ za Balkance: Ipak ne možemo u Nemačku bez radnih viza

Foto: Profimedia
Zapošljavanje radnika iz Srbije, BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Nemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je danas u Privrednoj komori Republike Srpske.

U Privrednoj komori Srpske ističu da nisu tačne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize naći posao u Nemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.

- Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Nemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou nemačkih radnika, uz obavezno posedovanje radne vize - rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Nemci spremaju zakon čije će posledice osetiti Balkan?

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i veštine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Nemačkoj.

- Za posao u Nemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i veštine, uz dobro poznavanje nemačkoj jezika - naglasio je Blagojević.

Nemačka
Foto: Profimedia

On je dodao da je aktuelnim zakonom koji je na snazi u Nemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmenama zakona otvaranje nemačkog tržišta rada biće okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

Važno je napomenuti da ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije - rekao je Blagojević.

Srbin napravio kuću na OKRETANjE: Pogledajte snimak od kojeg će vam se zavrteti u glavi (VIDEO)

Izmena nemačkog zakonodavstva izazvala je strah među domaćim privrednicima da će podstaći već izražen odliv radne snage sa domaćeg tržišta rada, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Nemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.

Nemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupiće na snagu 1. januara.

Posao za STOTINE ljudi: Turski investitori dolaze u Mali Zvornik, obnavlja se fabrička hala

Najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd