fbpx
Skip to main content
Selo

Voćari obustavili berbu kupina! Hladnjačari i otkupljivači se bune da ih opet ucenjuju sa cenom

Foto: Profimedia/ilustracija
Preti potpuna obustava proizvodnje ovog voća u Srbiji

To ne odgovara kupinarima, pa su u Krupnju juče obustavili berbu, jer je u ovom kraju pre dva dana kilogram čačanke bio i 20 dinara. Sve oči uprte su, opet, u hladnjačare i otkupljivače, koji, kako kažu voćari, ucenjuju sa cenom i mešetare.

Država daje 50. 000 evra za započinjanje biznisa: Ako ispunjavate ova DVA uslova, novac je vaš

- Hladnjačari su se dogovorili da čačanku plaćaju 40 dinara, a obogaćenu loh nes 50 dinara za kilogram -  žali se Dejan Radulović, voćar iz Milićevca kod Čačka. 

- Otkupljivači opet ostvaruju ekstraprofit, jer je konfitura kupine, ona prve klasa, od 96 do 120 dinara. Među kupinom koja se sad bere, od 60 do 80 odsto je prve klase. To je klasična pljačka proizvođača. Otkupljivači plaćaju sve isto, a posle prodaju po klasifikovanim cenama. Svu kupinu guraju u jednu klasu, a posle to prebiraju i prodaju po kvalitetu, pa ostvaruju ekstraprofit, i do dva i po puta više u odnosu na cenu prema proizvođaču -  objašnjava on. 

kupine
kupine

Kako objašnjava Radulović, kupina u Srbiji će zamreti. Država mora da stane na put reeksportu maline i kupine. 

- Nigde ne piše na kutijama da su kupine i maline iz Poljske, već da su naše, a nisu - upozorava Radulović. 

Voćari se polako zahuktavaju i za berbu i prodaju šljive. Prema rečima Stanojevića, počeli su berba i otkup šljive lepotice za domaće tržište, a cena je 25 dinara za kilogram.

 

- Neka država pojača kontrolu, zna se tačno ko uvozi i ko to radi. Zbog svega toga, ljudi su počeli da obustavljaju berbu, jer kada je cena 40 dinara, još malo pa će morati da doplate sami sebi da bi je brali. Da bi bar malo bili zadovoljni, treba podići cenu čačanke za 10, a loh nesa za 20 dinara - dodaje on. 

I otkupna cena kupine iz Levča, koja je pre nekoliko dana za tržište Rusije bila od 230 do 250 dinara, tokom vikenda je "spala" na 150 dinara. Prema rečima Đorđa Stanojevića, pomoćnika predsednika Opštine Rekovac, otkupljivači i hladnjačari mešetare da bi više zaradili, pa zbog toga cena varira. 

- Suša je znatno umanjila rod, ali na parcelama gde je bilo navodnjavanja prinosi su dobri - kazao je Stanojević. 

- Problem postoji i sa radnicima koji beru kupinu. Dolaze berači iz Kragujevca i drugih mesta, a plaćeni su po ubranoj količini. Zarade dnevno od 1.500 do 2.000 dinara - dodaje on.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd