fbpx
Skip to main content
Rudari

HLEB SA SEDAM KORA: U susret Danu rudara najavljeno otvaranje novih rudnika, rudari traže DVE stvari!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja

Oko 22.000 rudara u Srbiji će 6. avgusta obeležiti svoj praznik Dan rudara, a njihovi glavni zahtevi su i ove godine veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj.

Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta, a sindikati kažu da bi njihove plate trebalo da budu i iznad 1.000 evra, ako se uzme u obzir značaj te profesije i uslova u kojima rade.

Država je započela tederski postupak za pronalaženje strateškog partnera RTB-u Bor i podizanje tog giganta, najavila otvaranje novih rudnika i oživaljavanje celog rudarskog sektora, kao i povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje sa oko 1,5 na 3,5 do pet odsto.

Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena. Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista". Za devet dana štrajka, navode hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".

Rudari u rudniku
Foto: Profimedia/ilustracija

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da je taj štrajk u stvari pokazao da su rudari jedinstvena organizacija i da svojom snagom mogu da se izbore za boljitak.

Sindikati se danas bore, kako je rekao, pre svega za veću bezbednost i zdravlje na radu, s obzirom da rudari rade u veoma teškim i opasnim uslovima. Ističe da je najvažnije da se rudarima obezbedi sigurna atmosfera, da uvek mogu živi i zdravi da se vrate kući svojim porodicama.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž i na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada. Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja.

Kako je najavljivano, u Srbiji bi do 2020. godine trebalo da bude otvoreno sedam rudnika, sa otvaranjem nekoliko hiljada radnih mesta. Reč je o rudnicima bakra i zlata u okolini Bora, zatim rudnika litijuma kod Loznice, Majdani kod Krupnja i Ljubovije, zatim rudnika kamenog uglja Jerma kod Pirota, kao i rudnik olova i cinka kod Bosilegrada i rudniku bornih minerala u Baljevcu kod Raške, ali i otvaranju površinskih kopova.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd