fbpx
Skip to main content
Hrvatska

HRVATSKA EKONOMIJA PRED BANKROTOM: Privrednici očekuju stečaj, komšije jako blizu KATASTROFALNOG SCENARIJA

Foto: Profimedia
Glavni zaključci istraživanja o uticaju pandemije na mikro, mala i srednja preduzeća u Hrvatskoj pokazuju da skoro svi ispitanici smatraju da je hrvatska ekonomija slaba

Svaki četvrti hrvatski preduzetnik, od 266 anketiranih, očekuje stečaj ako se kriza izazvana koronavirusm nastavi, a polovina njih takav scenario predviđa ako im se prihodi smanje za 10 do 30 posto.

Čak 43 posto preduzeća je u periodu krize uzrokovane kovidom-19 imalo problem s finansiranjem plata zaposlenih, pokazuje istraživanje Hrvatskog udruženja menadžera i preduzetnika (CROMA), Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i konsultantske kuće Best Advjazori sprovredeno tokom novembra i decembra.

ORL specijalista otkriva: Ako dugo NOSITE MASKU, ovo morate da znate!

ORL specijalista otkriva: Ako dugo NOSITE MASKU, ovo morate da znate!

RAME UZ RAME SA ŠVAJCARCIMA! Srbija postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka

RAME UZ RAME SA ŠVAJCARCIMA! Srbija postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka

AMERIKANCI PRELAZE U AKCIJU: Srpskim preduzećima više od milijardu dolara na proleće

AMERIKANCI PRELAZE U AKCIJU: Srpskim preduzećima više od milijardu dolara na proleće

Situacija bi bila znatno teža bez vladinih mera za očuvanje radnih mesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Evropi, ali uz rastući optimizam nakon najave vakcine protiv kovida velik broj privrednika veruje da neće morati da otpušta radnike, prenosi portal Seebiz.

Glavni zaključci istraživanja o uticaju pandemije na mikro, mala i srednja preduzeća u Hrvatskoj pokazuju da skoro svi ispitanici smatraju da je hrvatska ekonomija slaba, i da pandemija ima veliki uticaj na smanjenje prihoda gotovo polovine preduzetnika.

Partner u agenciji Best Advajzori Vedran Antoljak napominje da mikro, mali i srednji prduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata, zapošljavaju 72 odsto radne snage i stvaraju oko 58 procenata ukupne dodane vrednosti.

- U ovoj izuzetno složenoj i neizvesnoj situaciji, mikro, mali i srednji preduzetnici su deo društva koji je najviše izložen egzistencijalnom riziku. Desetine hiljada radnih mesta je ugroženo. Stoga je potrebno kontinuirano prikupljati informacije direktno od preduzetnika i u skladu sa situacijom osmišljavati i preduzimati sve mere - na nivou firme, sektora, i Vlade - kojima se umanjuju negativni učinci pandemije - kaže Antoljak.

Dodaje da svaka firma može ovaj period smanjene poslovne aktivnosti da iskoristi za transformaciju poslovanja i prilagođavanje svog poslovnog sistema, kao i za pripremu za vreme posle krize.

Da li ste za legalizaciju prostitucije u Srbiji?

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd