fbpx
Skip to main content
bdp ekonomija

NAŠA ZEMLJA ĆE PO PRVI PUT PRETEĆI HRVATSKU U BDP-u! Vučić: "Razumem da se ljute jer Srbija raste"

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Za samo sedam ili osam godina smo za više od 50 odsto uvećali apsolutni BDP Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.

- Mi ćemo do kraja godine prvi put u svojoj istoriji, od 1941. kada se formirala NDH i kroz republike bivše Jugoslavije, kao Srbija nikada nismo imali BDP koji je mogao u apsolutnim brojevima da se meri sa njihovima - naveo je Vučić.

Rekao je gostujući na Pinku da će Srbija već za pet meseci po prvi put preteći Hrvatsku u apsolutnom iznosu BDP-a i podsetio da je srpski BDP bio kada je vodio Vladu Srbije 33 milijarde evra, a u to vreme je BDP Hrvatske bio 47 milijardi evra. Za samo sedam ili osam godina smo za više od 50 odsto uvećali apsolutni BDP Srbije.

- To je uspeh Srbije i razumem da neko ima pravo da se ljuti. Mi sa njima želimo dobre odnose i mnogo bolje nego što su danas. Razumem tu vrstu ljutnje i potrebu da u svakom trenutku unizite Srbiju, jer ona u svakom smislu raste - naglasio je Vučić.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd