Skip to main content
Vikendica

I DALJE RASTE TRAŽNJA: Za kupovinu vikendica nije moguć stambeni kredit, ali ovako možete do novca za njih

Foto: Profimedia/ilustracija
Ispostavilo se da za vikendice nije moguće dobiti stambeni kredit, pošto banke ovakve građevine ne tretiraju kao objekte namenjene stanovanju

Vikendice su sve popularnije među Srbima, a tražnja za ovim nekretninama prosto je "planula" u proleće prošle godine, kada je zbog pandemije korona virusa uveden policijski čas. Tada su svi pokušavali da pobegnu u prirodu, pa su i ponuda i cene bile iznad očekivanja.

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

SEKTOR PREVOZA DOBIĆE ZNAČAJNU POMOĆ DRŽAVE: Poznat i iznos koji će prevoznici dobiti po autobusu

SEKTOR PREVOZA DOBIĆE ZNAČAJNU POMOĆ DRŽAVE: Poznat i iznos koji će prevoznici dobiti po autobusu

SKANDAL BEZ PRESEDANA: Hrvatska od srpske banke traži 700 miliona evra, a vredne nekretnine ne vraća

SKANDAL BEZ PRESEDANA: Hrvatska od srpske banke traži 700 miliona evra, a vredne nekretnine ne vraća

Oni koji nisu već imali svoje objekte pokušali su da se snađu i što pre kupe vikendicu, koje su mogle da se "pazare" od 10.000 evra, pa naviše, u zavisnosti od veličine i lokacije. Manji drveni kućerci mogli su po Srbiji da se pazare i jeftinije.

Ipak, ispostavilo se da za vikendice nije moguće dobiti stambeni kredit, pošto banke ovakve građevine ne tretiraju kao objekte namenjene stanovanju, odnosno vikendica se ne smatra "stambenom nepokretnošću", pa se tako za nju ne može ni dobiti ova vrsta zajma.

Uprkos tome, mnogi su pronašli način da ipak dođu do potrebnih desetak hiljada evra, a da ne apliciraju za stambeni kredit. Odlučili su da podignu keš kredit, a zatim taj novac iskoriste za kupovinu vikendice. I ono što je najvažnije, ovakva mogućnost za razliku od pre nekoliko godina, nije skupa. Keš kredit danas je moguće naći i po kamati manjoj od 10 odsto godišnje (najčešće između 8 i 12, u zavisnosti od iznosa i da li ste već klijent banke).

Praktično, mesečna rata za petogodišnji keš kredit u iznosu od oko 5.000 evra kreće se od 12.000 do 15.000 dinara, što znači da biste na kraju banci vratili oko 1.000 evra više u odnosu na početnu sumu.

100 evra
Foto: Profimedia

U bankama kažu da pored klasičnog keš kredita postoji još jedan način da se uz povoljniju kamatu dođe do pozajmice za kupovinu vikendice. Naime, reč je o takozvanim gotovinskim kreditima sa hipotekom, koji se najčešće koriste za kupovinu objekata koji ne mogu da se finansiraju putem stambenih kredita, kao što su garaže, vikendice, placevi...

Upravo hipoteka omogućava korisnicima da obezbede veći iznos gotovine i duži rok otplate, uz niže kamate u odnosu na standardan gotovinski kredit.

Zašto vikendice nisu stambeni objekti

U Narodnoj banci Srbije naglašavaju da se "pod stambenom nepokretnošću smatra kuća, stan i delovi stambene zgrade koji su namenjeni stanovanju".

- Stambeni kredit opredeljuje njegova namena, imajući u vidu da je reč o posebnoj kategoriji dugoročnih kredita koji se odobrava za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta. U skladu sa propisima NBS, za potrebe određenog regulatornog tretmana, pod stambenom nepokretnošću smatra se kuća, stan i delovi stambene zgrade koji su namenjeni stanovanju, garaža, odnosno garažno mesto zajedno sa stanom, kao i zemljište s građevinskom dozvolom za izgradnju kuće, s tim što se vikendice ne smatraju stambenom nepokretnošću - kažu u NBS i dodaju da je za stambenu nepokretnost presudna namena, a to je stanovanje.

Ipak, navode da uslove odobravanja kredita banke utvrđuju svojom poslovnom politikom i da iz ugla važeće regulative ne postoje pravne prepreke koje bi banke onemogućavale da, u skladu sa svojom politikom kreditiranja, odobravaju kredite za kupovinu vikendica.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd