fbpx
Skip to main content
Hrvatska

I RUMUNI BOLJI OD NJIH: Hrvatska se srozala - pretposlednji u standardu EU!

Foto: Profimedia
Izbegavaju reforme, upadaju u nove krize

Hrvatski portali navode kako ih je Rumunija standardom prestigla ove godine, a prethotno je bila među najbrže rastućim evropskim ekonomijama sa skokom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 odsto. 

Hrvatska je još 2005. godine bila razvijenija od EU10, grupe 10 evropskih zemalja u kojoj su Bugarska, Rumunija, Poljska, Češka, Slovačka, Litvanija, Letonija, Mađarska, Estonija i Slovenija. Od tih je zemalja, s izuzetkom Slovenije, bila razvijenija decenijama, takva je i ušla u tranziciju.

Stopa nezaposlenosti se smanjuje - VELIKA STVAR za Srbiju!

 Nikao još jedan Lidl u Srbiji: Evo kada će NEMAČKA trgovina početi sa radom u OVOM gradu

Danas je priča drugačija. U odnosu na tu grupu EU10, pretprošle godine je razvijenost Hrvatske bila niža za čak 17 odsto, navode u Hrvatskoj privrednoj komori. 

- Postali smo najnerazvijeniji zahvaljujući krizi, izbegavanju reformi, činjenici da smo u pretkrizno vreme privredni rast finansirali galopiranjem zaduživanja, jednako kao i velike infrastrukturne projekte. Danas računi dolaze na naplatu, a mi ih podmirujemo novim, jeftinijim zaduživanje - piše list. 

Trg bana Jelačića u Zagrebu
Foto: Profimedia/ilustracija

Navode da su krizu nekako pregrmeli, ekonomija je šest godina bila u neprekidnom padu: od 2009. do kraja 2015. Hrvatska je izgubila 11 odsto njegove realne vrednosti. U celom svetu bila je među sedam zemljama s najdubljom recesijom, u društvu s Grčkom, Libijom, Jemenom, Srednjoafričkom Republikom, Ukrajinom, Ekvatorijalnom Gvinejom i San Marinom. 

Ostale zemlje lakše su se nosile s krizom. Poljska jedina u celoj Evropi nije beležila pad za vreme krize. Slovenija je nešto više zaostajala, ali njen nivo razvijenosti, odnosno slovenski BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći od 23.900 evra, pre dve godine je bio manji od evropskog proseka 17 odsto, dok je 19 odsto bio iznad proseka EU10. 

Uz Bugarsku, Hrvatska je druga najmanje razvijena članica EU

Stepen razvijenosti Hrvatske od 16.200 evra po stanovniku jeste 42 odsto ispod evropskog proseka od 28.900 evra. 

Rast koji Hrvatska ostvaruje poslednje dve godine, od 2,2 odsto, odnosno tri odsto, prespor je i rezultira daljim odmakom od prosečne razvijenosti EU10 i od cele Unije, pa s Bugarskom postaje druga najmanje razvijena članica Unije. To je tako zbog niza razloga. 

EU, Brisel
Foto: Profimedia

Hrvatska zaostaje zbog izostanka značajnijih reformi. Dugi niz godina raspravlja se o niskom nivou robnog izvoza, rastrošnoj državi, visokom poreskom opterećenju, neefikasnoj administraciji i pravosuđu, slabom privlačenju greenfield investicija, a na svim tim poljima ovih godina nema značajnijih pomaka osim nešto izraženijeg rasta izvoza omogućenog pristupanjem EU-u... 

Značajno rastu turistički prihodi, koji čine najveći deo prihoda od izvoza usluga, ali nisu doneli ekonomski rast kojim bi se mogla nositi s ostalim zemljama. 

Dodajmo tome da istraživanje Doing Business Svetske banke pokazuje da je, uprkos određenom napretku u poslednjih devet godina, Hrvatska u deset područja koje određuju ukupnu lakoću poslovanja bila i ostala slabije rangirana od svih 10 zemalja srednje i istočne Europe, pa tako i od Rumunije i Bugarske. 

- Danas stvari stoje tako da Čehe više ni ne vidimo koliko su odjurili napred, prestigli su i Slovence, a početkom "devedesetih" bili su i predmet šala na račun automobila, tehničkih uređaja, odevnih kombinacija i slično. Danas su se stvari promenile i oni se mogu rugati nama- piše list. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd