fbpx
Skip to main content
Bioskop

Podsticaj stranim i podrška domaćim kinematografima: Stvoriti uslove za bolje pozicioniranje domaće produkcije

Foto: Profimedia
Grupacija kinematografije PKS još 2014, odmah po osnivanju, pokrenula inicijativu za uvođenje podsticaja snimanju audiovizuelnih dela u Srbiji

Odluka da država nastavi sa podsticajima filmskoj industriji, pretočena u prošlonedeljnu vladinu Uredbu, usvojenu na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije, doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, nove filmove, serije i druge kinematografske projekte koji će se snimati kod nas, ali i stvoriti uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saglasni su predstavnici struke.

VAŽNO ZA POTROŠAČE: Od sada možete da prijavite lažni med, pčelari se ujedinili protiv onih koji nas truju

VAŽNO ZA POTROŠAČE: Od sada možete da prijavite lažni med, pčelari se ujedinili protiv onih koji nas truju

STIŽE JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI OD VLADE: Koje sve grupe građana mogu da očekuju novčanu podršku?

STIŽE JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI OD VLADE: Koje sve grupe građana mogu da očekuju novčanu podršku?

ODLIČNA GODINA ZA DRAGO KAMENJE: Cena dijamanata porasla i iznenadila mnoge brzinom oporavka

ODLIČNA GODINA ZA DRAGO KAMENJE: Cena dijamanata porasla i iznenadila mnoge brzinom oporavka

- Podsticaji dovode inoprodukcije i podržavaju domaće stvaraoce. Usvojena Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate. U Srbiji se snima više nego ikada i nema filmskog radnika koji je bez posla. Za razliku od  vremena pre uvođenja podsticaja, kada nije bilo izdvajanja države za kinematografiju, danas se nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona - rekao je Igor Turčinović, filmski producent, član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije.

Ističe da je, pre nekoliko godina, kada su podsticaji prvi put uvedeni, bilo sumnjičavih kolega koji su strahovali da će Srbija postati jeftin servis stranih produkcija, ali se pokazalo da  je podrška države korisna i za domaću industriju.

- Došle su najrazvijenije strane produkcije u Srbiju i naši filmski radnici dobili su sjajnu priliku da uče od najboljih - objasnio je Turčinović. Kao  dobar primer navodi američku seriju "Predstraža" (The Outpost) na čijem  snimanju u Srbiji  su angažovani i domaći reditelji, direktori fotografija i drugi filmski stvaraoci.

- Nadam se da ćemo nastaviti  u smeru koji se pokazao dobrim i da će država i dalje imati sluha za našu struku koja sada doživljava procvat - zaključio je Turčinović. Podsetio je da je Grupacija kinematografije PKS još 2014, odmah po osnivanju, pokrenula inicijativu za uvođenje podsticaja snimanju audiovizuelnih dela u Srbiji.

Bogdan Petković, predsednik Sekcije pružalaca producentskih usluga PKS ocenio je da su novi podsticaji od krucijalnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame, jer će moći da nastave da pružaju usluge klijentima po nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene.

- Zbog globalne ekonomske krize izazvane pandemijom KOVID- 19 marketinški budžeti su značajno umanjeni u odnosu na period pre korone, tako da ova odluka Vlade Srbije daje veliku šansu za brzo uspostavljanje poslovnih veza sa inostranim klijentima i kompanijama, što našoj branši daje mogućnost da posluju na evropskom i svetskom tržištu - rekao je Petković.

Udruženje za kreativnu industriju Privredne komore Srbije podržalo je i zastupalo inicijativu svojih članica iz Grupacije kinematografije da se nastavi sa višestruko korisnim podsticajima, i za privlačenje stranih produkcija i za domaću filmsku industriju i srpsku ekonomiju u celini, rekla je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju  PKS.

Napominjući da su u Uredbu ugrađeni gotovo svi predlozi Grupacije, Samardžić, najavljuje da će PKS u saradnji sa Vladom i nadležnim Ministarstvom nastaviti da radi na unapređenju rešenja iz ove uredbe koji se odnose na snimanje serija i drugih inicijativa naših članica za stvaranje još podsticajnijih uslova za  razvoj filmske industrije u Srbiji.  

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd