fbpx
Skip to main content
Tomislav Momirović

"IMAĆEMO JEDAN GRAD, SPAJAJU SE BEOGRAD I NOVI SAD" Momirović najavio NOVI PROJEKAT - realizovaće se do kraja godine

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Profimedia
Još jedna novina za Srbiju?

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada voziće se 200 kilometara na sat, 30-ak minuta, kazao je ministar građevinarstva, Tomislav Momirović na TV B92.

POČELO "ČEŠLJANJE" Poreska uprava obrađuje podatke o imovini, jasno definisani kriterijumi provere

POČELO "ČEŠLJANJE" Poreska uprava obrađuje podatke o imovini, jasno definisani kriterijumi provere

Prvi Virtuelni sajam zapošljavanja

Prvi Virtuelni sajam zapošljavanja

"SERVIS KOŠTA KAO POLA VOZILA" Skočila cena polovnjaka, preporuka za one koji se odluče na kupovinu

"SERVIS KOŠTA KAO POLA VOZILA" Skočila cena polovnjaka, preporuka za one koji se odluče na kupovinu

- Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti - kazao je Momirović, dodavši da će moći da se ode u susedni grad na neki događaj i vrati nazad, sve u toku jedne večeri.

- Do kraja godine puštamo tu prugu u rad. Beograd će se tako preko Subotice povezati sa Budimpeštom. To će mnogo značiti i zbog kargo saobraćaja i zbog turizma - istakao je.

Suština je da će to smanjiti troškove poslovanja i podići ljudima plate, objasnio je ministar.

- Isto tako će biti od Beograda do Niša - dodao je. Prema njegovim rečima, to će biti najsavremenija pruga, kao na deonici Beograd - Novi Sad.

O brzoj pruzi Beograd-Novi Sad

Od Beograda do Novog Sada kako je najavljeno, vozićemo se brzom prugom koja se gradi, a stizaćemo za 25 minuta vozovima koji će ići gotovo 200 kilometara na sat.

To je, kako se poredi ovih dana, kao da popijete jednu kafu, ili obavite jedan telefonski razgovor.  Na toj deonici, koja će nas i do Beča voditi za četiri sata, nalazi se i tunel Čortanovci koje važi za jedno od najvećih infrastrukturnih gradilišta u Evropi.

Kuda tačno prlozai pruga, kako izgleda projekat i deonice na kojoj rade ruske, a kako one na kojoj rade kineske kompanije, koliko sve to košta i koji su rokovi, pitali smo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta ujedno je i najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd