fbpx
Skip to main content
Fabrika automobila

PRIVREDNA AKTIVNOST SRBIJE U PORASTU: Dve grane se posebno ističu

Foto: Profimedia/ilustracija
Privredna aktivnost u Srbiji je u porstu

Privedna aktivnost u Srbiji je u porastu, pokazuju podaci za prva dva meseca ove godine, a pre svega dinamika industrijske proizvodnje, objavljeno je u novom broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Bila je simbol Jugoslavije, i danas je nezaobilazna

Bila je simbol Jugoslavije, i danas je nezaobilazna

POTRAŽNJA ZA STANOVIMA U SRBIJI SE NE SMANJUJE! Zašto je kvadrat u Beogradu četvrti najskuplji u Evropi?

POTRAŽNJA ZA STANOVIMA U SRBIJI SE NE SMANJUJE! Zašto je kvadrat u Beogradu četvrti najskuplji u Evropi?

BEOGRAĐANI, BESPOVRATNA SREDSTVA SU VAM NA RASPOLAGANJU: Grad izdvojio veliki novac za razvoj preduzetništva

BEOGRAĐANI, BESPOVRATNA SREDSTVA SU VAM NA RASPOLAGANJU: Grad izdvojio veliki novac za razvoj preduzetništva

Posle međugodišnje stagnacije u januaru, proizvodnja prerađivačke industrije je u februaru povećana, tako da je i u prva dva meseca ostvaren skroman međugodišnji porast.

Ukupna industrijska proizvodnja ima veći međugodišnji porast od prerađivačke industrije zahvaljujući vrlo visokom porastu proizvodnje elektroprivrede.

Ukupna industrijska proizvodnja u februaru 2021. je međugodišnje povećana za 2,6 odsto, koliko iznosi i povećanje u periodu januar-februar.

Industrija
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Proizvodnja elektroprivrede prednjači

Glavni činilac ovog porasta je proizvodnja elektroprivrede, sa međugodišnjim porastom u februaru za 10,2 odsto i za 11,0 odsto u prva dva meseca.

Proizvodnja rudarstva je istovremeno smanjena za 1,5 odsto, a u samom februaru za tri odsto.

Proizvodnja prerađivačke industrije je u januaru međugodišnje smanjena za 0,1 odsto (korigovan podatak), u februaru je povećana za 1,4 odsto, a u dva meseca zajedno porast iznosi 0,7 odsto.

Desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povećavan je u decembru, januaru i februaru - za ukupno sedam odsto.

U februaru za dva odsto, a u istom periodu povećavana je i trendna vednost, prosečno po 0,6 odsto mesečno.

Gledano po nameni EU, vrednosti kratkoročnih trendova svih namenskih kategorija su u januaru i februaru 2021. bili veći od proseka prethodne godine.

Najbrže su rasli i najdalje su odmakli (15,4 odsto iznad tog proseka) trend proizvodnje kapitalnih proizvoda i (14,5 odsto) trend trajnih proizvoda za široku potrošnju. Oba su na tim visokim nivoima prešla u stagnaciju.

Slede tri trenutno rastuća trenda - najpre, prema dostignutom nivou (10,3 odsto), trend intermedijarnih proizvoda, zatim trenutno najbrže rastući trend proizvodnje energije (do sedam odsto iznad prošlogodišnjeg proseka).

EFT
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Trenutno raste (do 1,3 odsto), ali blizu stagnacije, i trend proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Pri međugodišnjem upoređenju, u februaru i u prva dva meseca 2021. povećane su proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (za zamašnih 16,6 odsto i 14,1 odsto) i energije (10,5 odsto i 10,3 odsto), te proizvodnja intermedijarnih proizvoda (za 2,6 odsto i 1,8 odsto). Smanjena je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (za 6,3 odsto i 4,3 odsto) i kapitalnih proizvoda (za 0,7 odsto i 5,2 odsto).

Medugodišnje je proizvodnja preradivačke industrije u februaru povecana za 1,4 odsto, a u kumulativu za dva meseca za 0,7 odsto.

Ako se posmatraju tekuće tendencije, četiri oblasti iz grupe deset najvećih po učešću ima izrazito uzlazne trendove koji su u februaru premašili prosek prethodne godine.

To su prehrambena industrija, proizvodnja električne opreme, naftna industrija i proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd