Utorak 19. mar 2024.
Konferencija

Investicije i moderne tehnologije za snažan Zapadni Balkan

Foto: PKS
Na skupu u Privrednoj komori Srbije predstavljen je OECD izveštaj o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su bržeg razvoja privreda regiona, povećanja proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda i jačanja konkurentnosti kompanija, kako bi se što bolje uključile u globalnu tržišnu utakmicu,  istaknuto je na konferenciji "Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije".

Na skupu u Privrednoj komori Srbije predstavljen je OECD izveštaj o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

 Kako je istaknuto u izveštaju, strane direktne investicije doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS, istakao je da se izveštaj, posle ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, danas prvi put predstavlja u našem regionu - u Srbiji.   

Nagrade na Frankfurtskom sajmu knjiga: Srpski udžbenici najbolji u Evropi

Nagrade na Frankfurtskom sajmu knjiga: Srpski udžbenici najbolji u Evropi

- Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti naših privreda pojedinačno i regiona u celini, već  sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu, markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode sa najvećim izgledima - šansama za uspeh na međunarodnom tržištu - rekao je Vesović.

Ta konkretnost je poseban kvalitet ove studije koja je odlična osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu. Vesović je ukazao da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

- Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana - dodao je Vesović.

Konferencija
Foto: PKS

Podsetio je da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara što je realno daleko ispod stvarnih potencijala naših privreda. Broj izvoznika je mali – samo 10 do 20 odsto registrovanih kompanija iz regiona prodaje robu na stranom tržištu, struktura izvozne ponude i dalje je nepovoljna posebno u razmeni unutar regiona, a spoljnotrgovinski deficit značajan.

- Treba da težimo izvozu inovativnih proizvoda i proizvoda visoke dodate vrednosti što zahteva dosta ulaganja i strukturnih promena u ekonomijama Zapadnog Balkana. Komorski investicioni forum posvećen je ovim ključnim temama sa ciljem jačanja naših ekonomija, stvaranja povoljne investicione klime, promocije investicionog potencijala, kao i zajedničkih lanaca vrednosti u regionu jer investitori posmatraju region kao celinu - zaključio je Vesović. 

Maržena Kišeljevska, direktor OECD odeljenja za jugoistočnu Evropu ukazala je na neophodnost nastavka sprovođenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača.

Na "Sinergiji" predstavljena PKS instant PAY – keš aplikacija Privredne komore Srbije  

Na "Sinergiji" predstavljena PKS instant PAY – keš aplikacija Privredne komore Srbije  

Kao strateški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona u izveštaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, mašinska i auto industrija. Preporuke za unapređenje u ovim oblastima odnose se na povećanje produktivnosti i održivosti proizvodnje, ulaganje u moderne tehnologije, poštovanje fitosanitarnih i sanitarnih standarda, unapređenje veština i kapaciteta zaposlenih, energetske efikasnosti.

Skup u organizaciji PKS i OECD okupio je strane investitore, domaće kompanije, predstavnike vlade i stručnjake OECD-a. Eksperti OECD predstavili su izveštaj, a održana je i panel diskusija posvećena uspešnom privlačenju investicija, podsticanju izvoza i ekonomskoj integraciji u regionu.

Nakon Beograda, prezentacija biće održana i u drugim privrednim komorama Zapadnog Balkana, u okviru partnerstva OECD–a i Komorskog investicionog foruma Zapadnobalkanske šestorke. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd