fbpx
Skip to main content
Naučnici u laboratoriji

ISPUNJEN ZAHTEV: Plate sigurne svim naučnicima

Foto: Profimedia/ilustracija
Primenom dva zakona o nauci rešeni su višegodišnji problemi u ovoj oblasti.

Usvajanjem Zakona o Fondu za nauku i Zakona o nauci i istraživanjima učinjena su dva ključna koraka u reformi ove oblasti. Iz Vlade poručuju da su rešili i jedan od najvažnijih problema koji je opterećivao mlade istraživače - a to su njihove plate.

Ovim zakonom se rešava institucionalno finansiranje istraživača, da ne zavise više od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne. I to je već dugo zahtev naučne zajednice - kaže prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Institucionalno finansiranje ne znači da će istraživači dobijati sredstva, a da za njih neće morati da ostvaruju rezultate. Biće definisano šta se očekuje kao rezultat institucionalnog finansiranja.

Popović najavljuje da će matični naučni odbori odobravati i evaluirati programe institucionalnog finansiranja.

Dogovor postignut: Malinari su odustali od štrajka, cena će biti veća za 15 dinara

Dogovor postignut: Malinari su odustali od štrajka, cena će biti veća za 15 dinara

RADOVI NA PROJEKTU BEOGRADSKOG METROA SU U TOKU! Srbija može da finansira projekat koji će se realizovati naredne godine

RADOVI NA PROJEKTU BEOGRADSKOG METROA SU U TOKU! Srbija može da finansira projekat koji će se realizovati naredne godine

VELIKA ŠANSA ZA UMETNIKE: Potpisan francusko-srpski sporazum

VELIKA ŠANSA ZA UMETNIKE: Potpisan francusko-srpski sporazum

- Takođe, kroz programe koje finansira, Ministarstvo će se finansirati i istraživače sa fakulteta koji nisu u nastavi, kao i troškove istraživanja za univerzitete i fakultete - ističe sagovornik. - Istraživači u institutima će imati fiksnu platu u funkciji naučnog zvanja, ali će se na osnovu svojih rezultata i kroz projekte Fonda za nauku boriti za dodatna sredstva.

Sagovornik dodaje da je stvoren i zakonski okvir za osnivanje novih instituta i kao primer navodi Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu, koji je osnovan pre mesec dana. Otvorena je i mogućnost da se deo instituta bavi i poslovima važnim za državu, jer su neki od njih zato i osnovani. On ističe i da je rešeno i naučno angažovanje doktoranada i dodaje da je za proteklih godinu dana na projekte primljeno više od 1.150 mladih istraživača. 

POZIV ZA MLADE ISTRAŽIVAČE

Prvi poziv za izuzetne projekte mladih istraživača je već raspisan i otvoren je do 2. septembra. Do kraja godine će biti još poziva preko Fonda za nauku - kaže Popović. 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
1 Beograd