fbpx
Skip to main content
Italija, EU

Italija ostaje u eurozoni: Povratak na liru skupo bi ih koštao

Foto: Profimedia/ilustracija
Uprkos zahtevima da ponovno uvede liru, Italija se najverovatnije neće odlučiti na takav potez. Napuštanje zone eura, naime, Italijani bi skupo platili

Poruka je to Vladimira Gligorova, analitičara uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), koji u svojoj novoj studiji ''Italija i euro'' analizira mogućnosti da Italija izađe iz zone eura i ponovno uvede liru. Takav potez, ističe Gligorov, ne bi koristio ni italijanskom gospodarstvu niti bi bio popularan u italijanskoj javnosti, a Italiji bi donio velike štete.

Srbi, rok je do 14. novembra: Ukoliko ne ispoštujete OBAVEZE, svakog dana plaćaćete po 5.000 kazne

- Ostanak u eurozoni izgleda kao bolja opcija, čak i ako je cilj ''labavljenje'' proračuna kako bi se potaknuo rast - ocenjuje Gligorov.

Italija novac
Foto: Profimedia

Njegova analiza pokazuje da bi se u slučaju povratka na liru Italijani znatno skuplje zaduživali na financijskim tržištima nego sada. Povratak na liru znatno bi povećao premiju rizika koju Italija plaća na svoja (inače, velika) zaduženja, što bi ugrozilo fiskalnu politiku.

NEVEROVATNO! Poštare će uskoro početi da zamenjuju ROBOTI

Ne čudi stoga što i italijanski političari, iako se s Briselom spore oko proračuna, stalno ističu kako Italija neće napustiti Europsku monetarnu uniju (EMU).

Očekivanja stručnjaka govore i da bi novouvedena lira morala deprecirati prema euru za 20 do 30 posto, što bi potaknulo inflaciju. Upravo je slaba valuta i rast cijena ono što većinu Italijana podseća na liru pa ni italijanska javnost baš nije sklona takvom valutnom rikvercu, kaže se u studiji.

Još jedno poskupljenje: Domaćinstvima koja se greju na ovaj način će od januara stizati veći računi

I italijansko je gospodarstvo, posebno industrija i turizam, usko vezano uz ostale ekonomije eurozone. Izlazak iz eurozone za njih bi bio popriličan šok.

Zbog svega toga Gligorov smatra kako su jako male šanse da Italija napusti eurozonu. Reč je, uostalom, o trećoj po veličini ekonomiji eurozone i četvrtoj u EU, s BDP-om koji je lani, prema podacima Svetske banke, dosezao 1,9 biliona američkih dolara.

Francuska investicija: Beogradski aerodrom će dati koncesiju kompaniji Vansi za nekoliko nedelja

Napuštanje eura za Italiju bi, može se reći, značio ulazak u avanturu čije je posljedice teško predvidjeti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd