fbpx
Skip to main content
PKS

Iz Portugala na tržišta EU, Amerike i Afrike

Foto: PKS
Vesović je predstavio aktivnosti PKS usmerene na internacionalizaciju poslovanja domaće privrede

Poslovanje u Portugalu za kompanije iz Srbije značilo bi pristup jedinstvenom tržištu EU od 500 miliona potrošača, ali i tržištima američkog i afričkog kontinenta. Portugalska privreda, usmerena na izvoz i investicije, otvorena je za partnerstva i investicione projekte sa srpskim kompanijama, a velike mogućnosti za zajedničke poslove i ulaganja nose IT, ekologija i obnovljivi izvori energije, prehrambena industrija i turizam, istaknuto je na vebinaru "Portugal - Srbija poslovne mogućnosti".   

Mihailo Vesović, direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije, u uvodnom obraćanju, ukazao je na važnost da privrednici dve zemlje upoznaju poslovne mogućnosti, da se povežu i unaprede poslovne veze i ekonomsku saradnju.

Dobre vesti za Zapadni Balkan: Čeka se konačna odluka iz Brisela - šta će biti sa ZABRANOM PUTOVANJA?

Dobre vesti za Zapadni Balkan: Čeka se konačna odluka iz Brisela - šta će biti sa ZABRANOM PUTOVANJA?

OVU TURISTIČKU ATRAKCIJU U SRBIJI GODIŠNJE POSETI 70.000 TURISTA: Voz "Nostalgija" ponovo na šinama

OVU TURISTIČKU ATRAKCIJU U SRBIJI GODIŠNJE POSETI 70.000 TURISTA: Voz "Nostalgija" ponovo na šinama

VUČIĆ MATIRAO MARKETING ZNALCE: "Možda sam ja i hologram, ali su auto-putevi i veće plate i penzije stvarnost"

VUČIĆ MATIRAO MARKETING ZNALCE: "Možda sam ja i hologram, ali su auto-putevi i veće plate i penzije stvarnost"

Kako je istakao, poslovna zajednica Srbije veoma je zainteresovana za mogućnosti poslovanja na portugalskom tržištu, ali i otvorena za investicije iz Portugala.

Vesović je predstavio aktivnosti PKS usmerene na internacionalizaciju poslovanja domaće privrede i jačanje regionalne saradnje kroz zajedničku privrednu komoru Zapadnog Balkana Komorski investicioni forum.

Marija Viržinija Mendes da Silva Pina ambasadorka Portugala u Srbiji najavila je da je u maju planirana poseta portugalske privredne delegacije i da će to biti odlična prilika da se privrednici upoznaju i unaprede saradnju koja je ispod realnih mogućnosti. Ambasadorka je istakla važnu ulogu privrednih komora dve zemlje na unapređenju ekonomskih odnosa.

Rita Arauho izvršna direktorka Agencije za promociju investicija i trgovine Portugala rekla je da su srpski privrednici dobrodošli u Portugal i da je mnogo prostora za zajedničke poslovne aranžmane.

- Današnji skup je prvi korak da više saznamo jedni o drugima i impresionirana sam interesovanjem vaših kompanija - naglasila je Arauho.

Marko Fernandez iz Centra za bilateralnu saradnju Privredne komore Srbije istakao je da se od 2015. godine trgovinska razmena sa Portugalom udvostručila što govori o volji da se razvija saradnja. Posebno je istakao mogućnost saradnje u sektoru građevine gde srpske i portugalske kompanije mogu da nastupaju u konzorcijumima ili kao podizvođači na afričkom tržištu.

Predstavnici Portugala na vebinaru su istakli kao prednosti poslovanja u toj zemlji pristup tržištima EU, SAD i afričkog kontinenta, visok nivo ulaganja renomiranih svetskih kompanija u IT, ekologiju, obnovljive izvore, dobru poslovnu i političku klimu, odličnu infrastrukturu, razvijen sektor malih i srednjih preduzeća.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd