fbpx
Skip to main content
stan

Izdajete "STAN NA DAN", novi zakoni o turizmu i ugostiteljstvu donose VELIKE PROMENE, ovo morate znati

Foto: Profimedia
Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

Zakoni o turizmu i o ugostiteljstvu trebalo bi da se uskoro nađu pred poslanicima Skupštine Srbije, a nova rešenja predviđaju i paušalno oporezivanje onih koji izdaju "stan na dan".

Do sada nije bilo moguće utvrditi koliko je onih koji izdaju privatni smeštaj u okviru domaćinstava, tako da nadležni najavljuju da bi zakonska rešenja trebalo da uvedu red i u tu oblast.

SRPSKI DAVOS STARTUJE SUTRA: Na Kopaonik biznis forumu 1.300 učesnika, 26 panela, a jedna CENTRALNA TEMA

SRPSKI DAVOS STARTUJE SUTRA: Na Kopaonik biznis forumu 1.300 učesnika, 26 panela, a jedna CENTRALNA TEMA

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knezević kaže za RTS da je cilj da se novim izmenama zakona oni prevedu u regularne tokove poslovanja.

"Predložili smo izmene zakona i da se oni ubuduće paušalno oporezuju", rekao je Knežević i precizirao da se to odnosi na fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja u domaćoj radinosti, a to uključuje izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima.

Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

Najpoznatiji britanski preduzetnik "BEŽI" iz zemlje uoči Bregzita, prvo se zalagao za napuštanje EU, a evo ko je ON

Najpoznatiji britanski preduzetnik "BEŽI" iz zemlje uoči Bregzita, prvo se zalagao za napuštanje EU, a evo ko je ON

"Ako izdajete krevet, apartman prve kategorije, taj iznos će se množiti sa jedan, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana, tu će koeficijent biti 0,5", rekao je Knežević.

Naglasio je da je cilj da svi turisti budu registrovani, te se nastojalo da rešenja budu pristupačna jer se od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

"Svi oni koji se bave tom vrstom izdavanja moraju kategorizovati objekte. Sledeća obaveza je da plate porez, a onda ćemo im omogućiti centralnim informativnim sistemom, E-turista o kojem ćemo tek govoriti, da sami prijave goste, neće im više biti potreban posrednik", naveo je Knežević.

Kalemegdan, Beograd, turisti
Kalemegdan
Foto: Profimedia/ilustracija

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je cilj novih zakonskih rešenje da se zaštite putnici i oni koji u ovoj oblasti posluju po zakonu.

Kada je reč o poslovanju turističkih agencija, predviđena je njihova kategorizacija - prema broju i vrednosti prodatih aranžmana, a pored obavezne garancije putovanja predviđeno je uvodenje depozita.

"To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija", rekao je Knežević.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd