Skip to main content
autoput MIloš Veliki

Izmene reda vožnje podižu rampu autobusima na novom auto-putu

Tanjug/​Dimitrije Goll
Ovaj posao, objašnjava, podrazumeva i snimanje novootvorenih deonica auto-puteva

Na inicijativu Privredne komore Srbije već početkom naredne nedelje biće održan sastanak predstavnika prevoznika i nadležnog Ministarstva za saobraćaj kako bi se zajednički došlo do modela za izmene zakona i pravilnika koje će omogućiti vanredno usaglašavanje redova vožnje na novoizgrađenim deonicama puteva, uključujući i auto-put "Miloš Veliki", najavila je Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj Privredne komore Srbije. 

Takođe, iako redovno godišnje usaglašavanje predloga redova vožnje po zakonu počinje u martu, Privredna komora je, po rečima Dubljević, već krenula u posao ažuriranja Daljinara – podzakonskog akta kojim se utvrđuju kilometraža i minimalna vremena vožnje između autobuskih stanica, što je osnova za izradu predloga novog reda vožnje. 

Ovaj posao, objašnjava, podrazumeva i snimanje novootvorenih deonica auto-puteva, ali i ostalih relacija i to na inicijativu samih prevoznika. Dubljević napominje i da je prvi zahtev prevoznika za snimanje trase novog auto-puta stigao juče u PKS.

Inače, autobuski prevoznici i po sada važećem, odnosno registrovanom, redu vožnje, kako objašnjavaju u PKS, mogu da koriste novootvoreni auto-put, pod uslovom da se obrate Ministarstvu za izmenu reda vožnje, brisanjem  stanica i stajališta koja nisu na trasi novog auto-puta. 

Oni koji imaju direktne linije sami biraju koju će trasu koristiti.

Međutim, do novog usaglašavanja, redovnog ili vanrednog, ni jedni ni drugi, neće moći da menjaju utvrđena dolazna i polazna vremena, što im realno predstavlja problem. Problem će biti utoliko veći nakon otvaranja deonice Surčin – Obrenovac krajem godine što će dodatno skratiti vreme putovanja i povećati odstupanja u odnosu na sadašnju satnicu dolaska i polaska sa pojedinih odredišta.

U PKS ukazuju da je stoga važno - i da je to zajednički stav i nadležnih i privrede - da se nađe način za što hitnije izmene zakonska regulative i stvore uslovi za vanredno usaglašavanje redova vožnje i korišćenje auto-puta predviđenom brzinom.

Kako do izmena zakonske regulative koje će omogućiti vanredno usaglašavanje, Privredna komora Srbije na predlog prevoznika može samo jednom godišnje, i to do 30. juna, da usaglasi i dostavi Ministarstvu na overu predlog redova vožnje, u resornom Udruženju za saobraćaj PKS veruju da će se u što kraćem roku doći do zakonskih rešenja koje će obezbediti korišćenje svih pogodnosti novoizgrađenih i budućih deonica auto-puteva za privredu i građane. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
18 Beograd