fbpx
Skip to main content
Bor

Izvoz RTB-a veći nego ikad: Bakar iz Bora prvi put otpremljen na Daleki istok

Foto: Profimedia/ilustracija
Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu 125 miliona dolara

Od početka godine RTB Bor je na stranom tržištu prodao 17.650 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 25 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.

Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za sedam meseci iznosi 125 miliona dolara.

Borski bakar kvaliteta "četiri devetke" tradicionalno se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, a u julu je prvi put brodskim kontejnerima otpremljeno i 750 tona bakra u Kinu. Englezi su za 2,6 tona borskog srebra kupljenog od januara do jula platili RTB-u Bor 1.372.000 dolara, a dodatnih 1,2 miliona dolara izdvojili su za paladijum i platinu. 

Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih sedam meseci otpreman iz Bora platili ukupno 1,6 miliona dolara. 

U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 247.000 dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih sedam meseci 124,7 a dolara, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra samo u julu je 17 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600.000 dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline. Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u julu vredan 17,6 miliona dolara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd