Skip to main content
 • Read more miroslav-lazanski Info

  Pod LUPOM Lazanskog: Srbin na čelu Bondstila - SVE ZA NOVAC!

 • Read more dečko i devojka Astro

  PRE ILI KASNIJE ĆETE RASKINUTI: Ovi horoskopski znaci se nikako ne slažu!

 • Read more Snežana Đurišić VIP

  NA MESTU MRTAV: Užasna tragedija u porodici partnera naše čuvene pevačice - Ubijen mu je brat!

 • Read more doktor daje rezultate pacijentu Društvo

  Rak dojke dnevno ubije četiri žene u Srbiji: Najveća smrtnost je u OVOM gradu

 • Read more sunce i cveće Društvo

  Danas prvi dan PROLEĆA, a evo kada prelazimo na LETNJE računanje vremena

 • Read more Nikola Jokić Košarka

  LUDILO NA FLORIDI: Dabl-dabl Jokića! Nagetsi PALI posle dva PRODUŽETKA! (VIDEO+FOTO)

 • Read more Pilule za kontracepciju Zdravlje

  ZAŠTITA OD TRUDNOĆE - Ovo su situacija u kojima PILULE ZA KONTRACEPCIJU neće delovati!

Bolnica

Izvršiteljima ruke vezane, poveriocima džepovi prazni: Zdravstvene ustanove duguju MILIONE, a zakon ih štiti

Foto: Profimedia/ilustracija
Izmene Zakona o javnoj svojini u skupštinskoj proceduri

Izvršitelji više neće moći da plene službena ili ambulantna vozila, krevete i aparate u bolnicama i Domovima zdravlja. Ove novine predviđaju Izmene Zakona o javnoj svojini koje se trenutno nalaze pred poslanicima.

U članu 16 izmenjenog zakona stoji da "predmet prinudnog izvršenja ne mogu biti ni pokretne ni nepokretne stvari koje koriste zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova".

Koliko će jedino sredstvo koje ostaje poveriocima - blokada računa bolnice-dužnika - biti delotvorno, tek će se videti. Naime, prema podacima Komere zdravstvenih ustanova od pre mesec dana, 18 bolnice već je u blokadi. Dug zdravstvenih ustanova samo prema veledrogerijama iznosi 100 miliona evra.

Usvajanjem ovog zakona biće stavljena tačka na velike polemike u javnosti koje je izazvalo nekoliko plenidbi imovine bolnica u unutrašnjosti, ali i nedavno otkazana plenidba imovine u KBC "Dr Dragiša Mišović". Posle četiri meseca neizvesnosti, tokom kojih je javni izvršitelj nekoliko puta najavljivao popis imovine poznatog bolničkog centra po pravosnažnoj izvršnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, Viši sud u julu je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

"Dr Dragiša Mišović" Tanasijevićevoj je, kao naslednici eksproprisanog, a nikad isplaćenog placa od 12 ari, koji odnedavno nije u posedu bolnice, prema presudi trebalo da isplati 1,1 milion evra. Sa računa bolnice su pre godinu i po već skinuta tri miliona dinara i od tada je KBC u kojem se godišnje pregleda više od milion pacijenata bio u blokadi.

KBC "Dr Dragiša Mišović"
KBC "Dr Dragiša Mišović"
Foto: Google maps

Na meti plenidbe zbog dugova prošle godine bio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, kom su izvršitelji popisali deo voznog parka i to na osnovu potraživanja Republike. Zavod je dugovao Poreskoj upravi oko 1,2 miliona dinara zbog neisplaćenih poreskih obaveza.

Šest službenih vozila zaplenjeno je prošlog novmebra i Zdravstvenom centru Vranje, po sudskoj presudi u korist lekara Hitne pomoći Miloša Petruševića. On je potraživao naisplaćene zarade za čak četiri godine.

Državi mesečno 100.000 evra od zaplenjenih nepokretnosti

Kako će poverioci ubuduće moći da naplate potraživanja od bolnica i domova zdravlja ako oni ne žele ili ne mogu dobrovoljno da vrate dug?

- Ukoliko budu usvojene Izmene Zakona o javnoj svojini ubuduće bi se protiv zdravstvenih ustanova kao izvršnih dužnika izvršenje moglo sprovoditi na nekoj drugoj imovini. Na primer, na novčanim sredstvima na računu - kaže Svetlana Manić iz Komore Izvršitelja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Light snow
0 Beograd