Skip to main content
 • Read more Danilo Pantić Fudbal

  KRATKO I JASNO: Pantić PONOSAN sa trakom na ruci, spreman za TRAKAJ!

 • Read more Miloš Vukomanović Hronika

  Tuga kakva se ne pamti! Miloša za GROB oblačio mlađi brat, porodica sada ima samo JEDNU ŽELJU

 • Read more Miloš i Snežana Hronika

  Otkriveno ko je devojka koja je zgazila Srbe u Bečićima: Miloša ubila ĆERKA CRNOGORSKOG MOĆNIKA?

 • Read more slaviša jokanović Fudbal

  JOKAN DREŠI KESU: U Fulam stiže POJAČANJE od 35 miliona evra! (FOTO)

 • Read more Kristina Kija Kockar Zadruga

  OSVOJILA JE 50. 000 EVRA, ALI SE OVOM POKLONU NAJVIŠE OBRADOVALA! Kiju sačekalo IZNENAĐENJE! (FOTO)

 • Read more Donald Tramp Sirija

  Trampova izjava ostala MRTVO SLOVO NA PAPIRU? Ništa od saradnje sa ruskom vojskom u Siriji

 • Read more kancelarija Vesti

  Velike promene: Uvode radnu nedelju od ČETIRI DANA, plate ostaju iste

Bolnica

Izvršiteljima ruke vezane, poveriocima džepovi prazni: Zdravstvene ustanove duguju MILIONE, a zakon ih štiti

Foto: Profimedia/ilustracija
Izmene Zakona o javnoj svojini u skupštinskoj proceduri

Izvršitelji više neće moći da plene službena ili ambulantna vozila, krevete i aparate u bolnicama i Domovima zdravlja. Ove novine predviđaju Izmene Zakona o javnoj svojini koje se trenutno nalaze pred poslanicima.

U članu 16 izmenjenog zakona stoji da "predmet prinudnog izvršenja ne mogu biti ni pokretne ni nepokretne stvari koje koriste zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova".

Koliko će jedino sredstvo koje ostaje poveriocima - blokada računa bolnice-dužnika - biti delotvorno, tek će se videti. Naime, prema podacima Komere zdravstvenih ustanova od pre mesec dana, 18 bolnice već je u blokadi. Dug zdravstvenih ustanova samo prema veledrogerijama iznosi 100 miliona evra.

Usvajanjem ovog zakona biće stavljena tačka na velike polemike u javnosti koje je izazvalo nekoliko plenidbi imovine bolnica u unutrašnjosti, ali i nedavno otkazana plenidba imovine u KBC "Dr Dragiša Mišović". Posle četiri meseca neizvesnosti, tokom kojih je javni izvršitelj nekoliko puta najavljivao popis imovine poznatog bolničkog centra po pravosnažnoj izvršnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, Viši sud u julu je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

"Dr Dragiša Mišović" Tanasijevićevoj je, kao naslednici eksproprisanog, a nikad isplaćenog placa od 12 ari, koji odnedavno nije u posedu bolnice, prema presudi trebalo da isplati 1,1 milion evra. Sa računa bolnice su pre godinu i po već skinuta tri miliona dinara i od tada je KBC u kojem se godišnje pregleda više od milion pacijenata bio u blokadi.

KBC "Dr Dragiša Mišović"
KBC "Dr Dragiša Mišović"
Foto: Google maps

Na meti plenidbe zbog dugova prošle godine bio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, kom su izvršitelji popisali deo voznog parka i to na osnovu potraživanja Republike. Zavod je dugovao Poreskoj upravi oko 1,2 miliona dinara zbog neisplaćenih poreskih obaveza.

Šest službenih vozila zaplenjeno je prošlog novmebra i Zdravstvenom centru Vranje, po sudskoj presudi u korist lekara Hitne pomoći Miloša Petruševića. On je potraživao naisplaćene zarade za čak četiri godine.

Državi mesečno 100.000 evra od zaplenjenih nepokretnosti

Kako će poverioci ubuduće moći da naplate potraživanja od bolnica i domova zdravlja ako oni ne žele ili ne mogu dobrovoljno da vrate dug?

- Ukoliko budu usvojene Izmene Zakona o javnoj svojini ubuduće bi se protiv zdravstvenih ustanova kao izvršnih dužnika izvršenje moglo sprovoditi na nekoj drugoj imovini. Na primer, na novčanim sredstvima na računu - kaže Svetlana Manić iz Komore Izvršitelja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd