Skip to main content
jaja

GRAĐANI, STIŽE VELIKA PROMENA! Jaja dobijaju BROJEVE: Evo šta to znači za POTROŠAČE!

Foto: Srbija Danas
Novi pravilnik o kvalitetu jaja stupio je na snagu, a njime su propisana dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je nova pravila za proizvodnju jaja, koja bi trebalo da u narednom periodu omoguće potpunu i nesmetanu trgovinu sa zemljama članicama EU i zemljama CEFTA.

Vučić u obilasku fabrike Jumko: Predsedniče, mi smo danas nasmejani zato što ste došli da nas posetite

Donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja, kao i novi uslovi koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima.

jaja
jaja
Foto: Profimedia

Na primer, jaja koja se prodaju kao "A" klasa sa oznakom, "ekstra" klasiraju se, označavaju i pakuju u roku od četiri dana od dana nošenja jaja.

Reči, "ekstra" ili "ekstra sveže" koriste se kao dodatna oznaka kvaliteta na pakovanjima koja sadrže jaja "A" klase, i tako označena mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

DONETA ODLUKA: EU pooštrava pravila za ruski gasovod, EVO šta to ZNAČI

Podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja "A" klase nalaziće se na samim jajima i na pakovanju jaja, a označavaće se posebnim oznakama ,"0 - jaja iz organskog uzgoja", "1 - jaja iz slobodnog uzgoja", ",2 - jaja iz podnog uzgoja", "3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja".

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd