fbpx
Skip to main content
japanac

MILIJARDER IZ BLATA: Od beskućnika do giganta, životna priča mladog Japanca, OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA

Foto: Youtube/Printscreen/この動画の関連タグ
Život piše najbolje romane

Tajhej Kobajaši je od spavanja na ulicama Tokija prešao na čelo tehnološkog startapa čija je tržišna vrednost premašila milijardu dolara.

IDEJE DA POSAO NE STANE NISU PRESUŠILE! Deo preduzetnika pronašao način da prevari sistem u Srbiji

IDEJE DA POSAO NE STANE NISU PRESUŠILE! Deo preduzetnika pronašao način da prevari sistem u Srbiji

"NA IVICI ŽILETA"! KORONA KRIZA OPUSTOŠILA EKONOMIJU KOMŠIJE: Crna Gora samo što nije bankrotirala!

"NA IVICI ŽILETA"! KORONA KRIZA OPUSTOŠILA EKONOMIJU KOMŠIJE: Crna Gora samo što nije bankrotirala!

NOVO GEOPOLITIČKO ORUŽJE! Najhladnija materija na Zemlji menja globalno tržište: Rusija postaje glavni izvoznik!

NOVO GEOPOLITIČKO ORUŽJE! Najhladnija materija na Zemlji menja globalno tržište: Rusija postaje glavni izvoznik!

Njegova priča o bogatstvu među krpama među najzanimljivijima je što je proizašla iz buma male akcije kovanja bogatstva u Japanu.

Kompanija Kobajaši, koja pomaže startapovima i drugim firmama da dizajniraju i kreiraju nova preduzeća i proizvode, izašla na berzu u julu i od tada su se njegovi udeli više nego utrostručili.

To je ishod koji je malo ko mogao da zamisli pre dve decenije. Kako to kaže Kobajaši, roditelji su ga izbacili sa 17 godina kada je napustio prestižnu srednju školu da bi se usredsredio na svoj bend.

Danju je puštao muziku i uglavnom je spavao na otvorenom, koristeći kartonske kutije za grejanje tokom ledenih zimskih noći. Bio je beskućnik godinu i po dana.

Tokio
Tokio
Foto: Shutterstock

Niz susreta sklonio ga je sa ulice i na kraju zaposlio kao softverskog inženjera. Bio je jedan od glavnih članova u uspostavljanju prethodnika kompanije koja je danas poznata kao "Sun * Inc.", pod nazivom Sun Asterisk, u Vijetnamu 2012. Sada je glavni izvršni direktor "Sun*-a".

- Zime su bile hladne - rekao je Kobajaši (37) o svom iskustvu na ulici.

- Bilo je trenutaka kada sam se osećao kao da sam u paklu. Ali prevazišao sam ta vremena - nastavlja Kobajaši.

Kako je ispričao za Blumberg Biznis, njegovi roditelji ne bi prihvatili odluku da napusti srednju školu. Imali su finansijske planove da mu omoguće da stekne univerzitetsko obrazovanje, rekao je. Pokušaji kontaktiranja roditelja Kobajašija nisu uspeli.

- Rekli su mi da odem, pa sam otišao, i to je bilo to - rekao je.

- Želeo sam da živim svoj život radeći ono u čemu sam uživao - dodao je.

Kobajaši je na kraju proveo dve zime na ulicama okruga Šindžuku i Šibuja u Tokiju.

- Mogao sam da umrem - rekao je.

beskućnik
Foto: Shutterstock

- Spavao sam gde god sam mogao. Otprilike 80 odsto vremena bio sam negde napolju -  nastavio je.

Iuši Fukagava, bliski prijatelj još iz školskih dana Kobajašija, koji trenutno radi u "Sun *-u", podseća na vreme kada je preduzetnik postao beskućnik.

- Nisam previše razmišljao o tome. Ali moji roditelji su izgledali zabrinuti - rekao je Fukagava.

Sa 19 godina, menadžer kluba sa živom muzikom sažalio se nad Kobajašijem, nudeći mu posao i rekavši da bi mogao da radi u klubu. To je i radio oko šest godina, pišu Min Jong Li i Komaki Ito za Blumberg.

Na kraju je Kobajaši zaključio da je vreme da krene dalje. Prvo je zaradio nešto novca trgujući muzičkim pločama na mreži. Tada je naišao na oglas za posao koji nije zahtevao nikakve kvalifikacije ili iskustvo. Trebalo je samo uraditi test, pisalo je.

Šestosatni ispit testirao je podnosioce zahteva iz raznih oblasti, uključujući matematičke veštine, logičko razmišljanje i IT. Kobajaši je prošao i počeo da radi u firmi, koja ga je obučila za softverskog inženjera.

Tako je upoznao Makoto Hirai, jednog od osnivača "Sun* -a". Njih dvojica složili su se da je bilo mnogo softverskih inženjera koji su se isticali u programiranju, ali malo je onih koji bi mogli da koriste te veštine za osmišljavanje radnih modela. Odlučili su da osnuju kompaniju kako bi premostili jaz.

korporacija
Foto: Shutterstock

Kobajaši se preselio u Vijetnam 2012. godine da zaposli osoblje mladih inženjera u zemlji. U martu 2013. godine osnivači su stvorili kompaniju "Framgia Inc." u Japanu, koja je 2019. godine promenila ime u "Sun *". Ideja je bila da se inženjeri angažuju kako bi pomogli japanskim startap kompanijama koje su se borile da izgrade održiv posao.

- Naš stav je bio da se posvetimo rastu tih startapa, bez obzira da li nas je to guralo u gubitke - rekao je Kobajaši.

Tokom godina "Sun*" je razvijao svoje poslovanje i sada ima više od 70 klijenata. Kompanija navedena u julu na tržištu majki Tokijske berze za startap firme. Njene akcije porasle su gotovo šestostruko do maksimuma u ​​septembru, prenoseći njegovu tržišnu vrednost iznad 1,4 milijarde dolara.

Od tada su opali za 37 odsto, a tržišna kapitalizacija kompanije spustila se nazad ispod milijarde dolara. Udeo Kobajašija od 7,9 odsto vredi oko 74 miliona dolara.

"Sun*" je za devet meseci koji su se završili u septembru ostvario neto prihod od 649 miliona jena (6,2 miliona dolara) na prihodu od 3,97 milijardi jena.

Micušige Akino, viši izvršni direktor u kompaniji "Ichiioshi Asset Management Co.", rekao je da postoji dobra potražnja za uslugama kompanije, ali prodaja i profit su i dalje niski i konkurencija može biti jaka.

- Stvari mogu biti teške.  rekao je Akino. Morate da vidite da li je kompanija u stanju da održi svoj tempo rasta. Ovo je posebno slučaj sa njenim prihodom, koji trenutno nije mnogo - kazao je.

Kobajaši, koji se vratio u Japan iz Vijetnama 2019. godine, rekao je da kompanija osvaja posao od većih firmi, uključujući one iz blue-chip Nikkei 225 Stock Average. Među kupcima je i Masajoši "Son’s SoftBank Corp.", prema veb lokaciji "Sun *".

- Želimo da budemo agresivni u pružanju svojih usluga velikim korporacijama. rekao je. Zbog toga smo izašli na berzu - dodao je.

"Sun *" želi da poveća zaradu za najmanje 20 odsto do 30 odsto godišnje, a udvostručio je osoblje u svojoj kancelariji u Tokiju na oko 130 ljudi ove godine, rekao je on. Vijetnam je i dalje najveći ured kompanije sa oko 1.300 zaposlenih.

Kobajaši je rekao da je svestan rizika u svom poslovanju, ali da ih oni ne zastrašuju. Rekao je da se i ranije suočavao sa težim izazovima. Od tada se ponovo povezao sa roditeljima i njegovo vreme na ulici je daleka uspomena.

- Ono što želim sada je da nastavim da radim na ostvarenju vizije naše kompanije - rekao je.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd