fbpx
Skip to main content
novac

SRBIJA USKORO MORA DA PLATI 25 MILIONA DOLARA: Dospevaju dugovi nastali do 2012. godine, kome još i koliko smo dužni?

Foto: Profimedia/ilustracija
Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice biće iskorišćen za ono što je najurgentnije u ovom trenutku

Zelena obveznica vrednosti milijardu evra koju je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu na rok od sedam godina služiće za finasiranje "zelene agende", odnosno projekata iz oblasti zastite životne sredine.

PALA JE ODLUKA! Pogledajte spisak gde će sledeće nedelje škole preći na ONLAJN nastavu a gde na KOMBINOVANU!

PALA JE ODLUKA! Pogledajte spisak gde će sledeće nedelje škole preći na ONLAJN nastavu a gde na KOMBINOVANU!

NOVI USLOVI ZA ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR: Vlada donela zaključak, zbog korone uvedena jasna pravila

NOVI USLOVI ZA ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR: Vlada donela zaključak, zbog korone uvedena jasna pravila

KOMŠIJE STAVILE SRBIJU NA CRVENU LISTU: Naša država u red visokorizičnih zemalja

KOMŠIJE STAVILE SRBIJU NA CRVENU LISTU: Naša država u red visokorizičnih zemalja

Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,5 odsto.

Kako je ukazano u resornom ministarstvu, najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za ono što je najurgentnije u ovom trenutku, a to je da se otplate dugovi koji su nasleđeni iz prošlosti.

novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Naime, i ove, kao i prethodnih godina, Srbija mora da otplaćuje skupe stare dugove nastale u periodu do 2012. godine. Koliko je to veliki iznos najbolje govori podatak da je samo do kraja septembra, za plaćanje obaveza, neophodno izdvojiti oko 115 milijardi dinara, naveli su iz ministarstva.

Krajem septembra, na naplatu dospeva preostali deo najskupljeg duga koji je nastao u 2011. godini emitovanjem evroobveznice u američkim dolarima sa kuponskom stopom od čak 7,25 odsto, a za plaćanje samo po osnovu te obaveze neophodno je obezbediti više od 700 miliona dolara.

Više od 25 miliona dolara je potrebno samo za plaćanje kamate.

-  Kada isplatimo ovaj ogromni dug krajem septembra, mi više ništa nećemo dugovati kada je 2011. godina u pitanju i nećemo ovaj dug ostaviti u nasleđe nekoj novoj, narednoj vladi i generacijama koje dolaze - rekao je ranije ministar finansija.

Takođe, još uvek se otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak narednih godina.

banka
Foto: Profimedia

Za otplatu obaveza prema Pariskom klubu poverilaca, neohodno je izdvojiti skoro 60 miliona evra. Zatim, do kraja godine, po osnovu starog konsolidovanog zajma Svetske banke, dospeva za plaćanje još jedna rata u iznosu od oko 28 miliona evra.

Za plaćanje obaveza po osnovu ova tri dugovanja do kraja godine će biti potrošeno gotovo 90 odsto sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice.

Ove informacije potvrđene su i ranije iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd