fbpx
Skip to main content
Biznismen u avionu

Neće vam biti dobro kad pročitate za koliko dana direktor zaradi godišnju radničku platu!

Foto: Profimedia
Još se čeka zakon koji će ograničiti plate najviših rukovodilaca

Već posle prva tri radna dana u Novoj godini, svaki generalni direktor u Ujedinjenom Kraljevstvu zaradio je onoliko novca koliko će običan radnik uneti u kuću tokom cele 2018. godine, pokazuje današnji izveštaj britanskog Centra za visoke zarade i Čarterd Instituta za kadrove i razvoj.

Studija je urađena usled rastućeg političkog i nezadovoljstva investitora u Velikoj Britaniji zbog prenaduvanih direktorskih plata, prenosi agencija "Blumberg".

- Tipičan generalni direktor danas treba da radi 32 sata umesto ranijih 28 sati da bi zaradio godišnju platu prosečnog radnika – kaže direktor Centra za visoke plate Stefan Štern.

Panorama Londona u suton
London
Foto: Profimedia/ilustracija

"Blumberg" napominje da se u analizi pošlo od pretpostavke da rukovodioci rade po ceo dan.

Poslednjih godina u Velikoj Britaniji je zabeleženo nezadovoljstvo investitora zbog visine plata najviših rukovodiocima u nekim kompanijama listiranim na londonskoj berzi - među kojima su i medijska kuća "Skaj" i izdavačka kompanija "Pirson". Druge firme su, da bi izbegle protestne glasove, prilagođavale platne pakete za najviši menadžment, smanjujući iznos njihovih osnovnih plata ili drugih beneficija.

Britanska premijerka Tereza Mej je tokom izborne kampanje izjavljivala da je borba protiv nejednakosti u britanskom društvu cilj njene vlade. Dve godine kasnije, međutim, Mejova tek treba da donese nekakav zakon koji će ograničiti plate rukovodilaca. 

Raspon plate izvršnog direktora prema radniku iznosi 120 prema 1 u Velikoj Britaniji. To je ipak daleko niži raspon nego u SAD gde je taj odnos neverovatnih 347 prema 1.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd